Reclamă
Reclamă

Ultima serie de erupții vulcanice din Islanda poate dura timp de mai multe decenii sau chiar secole, conform unui studiu publicat miercuri în jurnalul Terra Nova, transmite DPA, potrivit Agerpres.

Actuala serie de erupții a început în 2021 în peninsula Reykjanes, din sud-vestul insulei, la doar 55 de kilometri sud-vest de capitala Reykjavik. O mare parte a populației acestei insule din Atlanticul de Nord trăiește în regiunea afectată de erupții. În aceeași zonă se află și singurul aeroport internațional din Islanda, precum și câteva centrale geotermale care asigură apa caldă și energia electrică pentru locuitori.

Din luna decembrie a anului trecut și până în prezent s-au manifestat cinci erupții vulcanice majore. Lava s-a scurs din fisurile alungite apărute în pământ, fenomen cunoscut drept erupție de fisură. Unele locuințe au fost distruse de lavă.

Reclamă

Oamenii de știință au analizat datele seismice din ultimii trei ani și au comparat proprietățile chimice și fizice ale lavei din diferite locații pentru a determina dacă respectiva lavă provine din aceeași cameră subterană de magmă. Ei au ajuns la concluzia că această lavă provine din magmă cu proprietăți petrografice similare. Acest lucru sugerează existența unui sistem subteran de acumulare a magmei coerent. Analizând și datele seismografice, cercetătorii sunt de părere că este vorba de o mare acumulare de magmă la o adâncime de aproximativ nouă, unsprezece kilometri, care se întinde pe o lungime de zece kilometri și s-a format între anii 2002 și 2020.

Echipa de cercetători a ajuns la concluzia că seria recentă de erupții poate reprezenta începutul unui episod vulcanic mai extins, dar nu pot preconiza cât de mult va dura acest episod.

Islanda este localizată la granița dintre placa tectonică nord-americană și cea euroasiatică. În aceste condiții, erupțiile vulcanice sunt relativ frecvente. Erupțiile vulcanilor aflați mai spre centrul insulei durează de obicei doar câteva zile sau săptămâni. În schimb, erupțiile de fisură pot dura mult mai mult.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro