Cercetătorii NASA au o estimare a puterii unei erupții vulcanice masive care a avut loc sâmbătă în apropierea națiunii insulare Tonga.
Explozia a fost auzită până în Alaska și a fost probabil unul dintre cele mai zgomotoase evenimente care au avut loc pe Pământ în peste un secol, potrivit lui Michael Poland, geofizician la US Geological Survey.
O descoperire importantă
„Noi găsim un număr care este în jur de 10 megatone de echivalent TNT.”, a declarat James Garvinz. Om de știință la Centrul de Zbor Spațial Goddard al NASA, pentru NPR.
Aceasta înseamnă că forța explozivă a fost de peste 500 de ori mai puternică decât bomba nucleară aruncată asupra Hiroshima, Japonia, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
„Aceasta ar putea fi cea mai puternică erupție de la Krakatau în 1883.”
Acea erupție masivă din secolul al XIX-lea a ucis mii de oameni și a eliberat atât de multă cenușă încât a aruncat o mare parte din regiune în întuneric.
În cazul acestui ultim eveniment, Garvin spune că crede că cel mai rău s-ar putea să treacă – cel puțin pentru moment.
„Dacă precedentul trecut al erupțiilor vulcanice în acest tip de cadru are vreo semnificație. Atunci nu vom mai avea încă una dintre aceste explozii. Pentru o perioadă.”, a adăugat acesta.
Chiar și la trei zile după explozie, Tonga rămâne în mare parte izolată de lume. Cablurile de comunicații submarine par să fi fost tăiate. Iar aeroportul este acoperit de cenușă, împiedicând zborurile de ajutor să sosească în capitala Nuku’alofa.
Zborurile de recunoaștere ale guvernului Noii Zeelande au arătat că cenușa avea case acoperite și multe alte structuri. Ministerul de Externe din Noua Zeelandă a raportat că două persoane au fost confirmate ucise. Și că un tsunami a inundat coasta de vest a insulei principale Tongatapu, provocând pagube majore. Rapoartele de televiziune citează guvernul din Tonga care pretinde un deces suplimentar. Și chiar mai multe pagube pe insulele periferice, inclusiv pe insula Mango, unde toate casele au fost distruse.