Reclamă
Reclamă

Vulcanul Pinatubo din Filipine a erupt cu forță pe 15 iunie 1991, provocând un dezastru natural de proporții uriașe. Aceasta a fost a doua cea mai puternică erupție vulcanică din secolul XX, clasificată la nivelul 6 din 8 pe scara VEI (Volcanic Explosivity Index). În timpul erupției, aproximativ 10 miliarde de tone de magmă au fost eliberate din crater, iar coloana de fum a ajuns la o altitudine de 35 de kilometri.

Erupția a fost însoțită de cutremure și alunecări de teren, care au amplificat și mai mult catastrofa. Un strat gros de cenușă a acoperit zonele înconjurătoare, generând probleme majore pentru locuitori. Din nefericire, 847 de persoane și-au pierdut viața în urma acestui eveniment tragic.

Pe lângă dezastrul local, erupția vulcanului Pinatubo a avut și un impact climatic la nivel global. Cenușa vulcanică eliberată în atmosferă a dus la o ușoară scădere a temperaturii planetei.

Reclamă

Erupția din 1991 este raportată ca fiind una dintre cele mai devastatoare erupții vulcanice din istorie, având efecte prelungite atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra comunităților locale.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro