Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat miercuri că au fost înregistrate „progrese semnificative” în dialogul cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Această organizație, implicată de peste 40 de ani într-un conflict de gherilă împotriva guvernului turc, a cauzat moartea a peste 40.000 de persoane, conform agenției AFP.
„S-au realizat progrese semnificative (…) și constatăm că contactele stabilite au fost productive”, a declarat Erdogan, subliniind că societatea turcă manifestă un „optimism prudent” în privința dialogului. În toamnă, guvernul turc a lansat un apel către Abdullah Ocalan, liderul istoric al PKK, încarcerat de 25 de ani, pentru dizolvarea organizației sale, considerată teroristă de către Ankara și partenerii săi occidentali, informează Agerpres, citând AFP.
La finalul lunii decembrie, doi deputați din partea principalului partid pro-kurd din Turcia, Partidul Democrat al Popoarelor (HDP), au avut o întrevedere cu Ocalan, aflat în detenție pe viață într-o insulă de lângă Istanbul. Liderul kurd a declarat că este „determinat” să colaboreze pentru a facilita dialogul cu Ankara.
O a doua întâlnire este planificată, dar data nu a fost încă stabilită. Conform declarației liderului Partidului Mișcarea Naționalistă (MHP) Devlet Bahceli, principal aliat al președintelui Erdogan, după a doua întâlnire, Ocalan ar trebui să anunțe „fără condiții că existența ca organizație a PKK este terminată (…) și că această pagină sângeroasă a fost închisă”. Bahceli a surprins în octombrie prin sugestia că Ocalan ar putea fi eliberat dacă va încuraja luptătorii PKK să depună armele.
Cu toate acestea, există critici la adresa guvernului turc care susțin că Ankara reduce problema kurdă la o chestiune de terorism, ignorând revendicările sociale și politice ale kurzilor, care reprezintă între 15 și 20% din populația Turciei, estimată la 85 de milioane.
În final, Erdogan a avertizat că, în cazul unui eșec al dialogului, „obiectivul unei Turcii debarasate de terorism” va fi urmărit „prin alte metode”.