Reclamă
Reclamă

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat joi că perspectiva unui „conflict direct între NATO și Rusia” este „îngrijorătoare”, potrivit agenției oficiale turce Anadolu, citată de Agerpres. Declarația acestuia vine după ce Kremlinul a amenințat că va lua măsuri în urma deciziilor adoptate la summit-ul Alianței de la Washington.

„Perspectiva unui conflict direct între NATO și Rusia este îngrijorătoare”, a afirmat președintele turc în cadrul summitului de la Washington al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

NATO, reunită până joi seara în capitala americană, în prezența președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a decis să consolideze ajutorul său pentru Ucraina, prin trimiterea de avioane de vânătoare și baterii de apărare antiaeriană.

Reclamă

Kremlinul a estimat că NATO este „pe deplin implicată” în conflictul din Ucraina și a adăugat că ia în calcul „măsuri pentru contracararea acestei amenințări serioase”.

Ankara a adoptat o poziție echidistantă față de Moscova și Kiev de la începutul invaziei ruse în februarie 2022.

Cu toate acestea, Erdogan a afirmat anul trecut că Ucraina „merită pe deplin” să adere la NATO, subliniind totodată importanța organizației internaționale. „Nu credem că Organizația de Cooperare de la Shanghai este o alternativă la NATO”, a declarat Erdogan. „La fel, nu considerăm țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) o alternativă la orice altă structură”, a subliniat președintele turc.

Erdogan a anunțat în 2022 intenția de a alătura Turcia la Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS), care reunește țări cu relații tensionate cu Occidentul, inclusiv Rusia, China și Iran. El a participat săptămâna trecută la summitul OCS de la Astana, în Kazahstan, în calitate de „partener de dialog”, și a avut o întrevedere cu președintele rus Vladimir Putin în marja summitului.

În ceea ce privește conflictul din Fâșia Gaza, Erdogan a avertizat împotriva extinderii acestuia. „Amenințările și tentativele Israelului de a extinde conflictul trebuie să înceteze. În caz contrar, regiunea noastră se va confrunta cu riscul unor conflicte mai profunde, chiar cu război”, a declarat Erdogan.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro