Reclamă
Reclamă

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că l-ar putea invita ”în orice moment” pe omologul său sirian Bashar al-Assad în Turcia, un gest de reconciliere după ruptura intervenită între Ankara și Damasc, provocată de începerea războiului din Siria în 2011, scrie agenția belgiană de știri BELGA, preluată de 7sur7.be.

Putem să-i trimitem o invitație lui Assad în orice moment”, a declarat Erdogan jurnaliștilor agenției oficiale de presă Anadolu, când se afla la bordul avionului cu care se întorcea de la Berlin, unde a asistat la ultimul meci al naționalei de fotbal a Turciei în cadrul EURO 2024 din Germania.

Turcia avea intenția inițial să înlăture regimul lui Bashar al-Assad, când s-a declanșat conflictul sirian, cu represiunea violentă a manifestanților pașnici, în 2011. Totodată, după ce a susținut diferite grupuri insurgente, Ankara s-a arătat recent mai dispusă să împiedice ca ”un coridor al terorii” (termeni folosiți de Erdogan din 2019) să se deschidă în nordul Siriei.

Reclamă

Erdogan a declarat de mai mult timp că ar putea reconsidera relațiile cu Assad. El le-a declarat jurnaliștilor că unii lideri, printre care președintele rus Vladimir Putin, au sugerat o întâlnire cu Assad în Turcia.

Declarațiile lui Erdogan intervin într-un moment în care tensiunile sunt în creștere de o săptămână la adresa refugiaților sirieni din Turcia, după ce o mulțime a atacat proprietăți și vehicule aparținând sirienilor în orașul Kayseri, din Anatolia.

Turcia, care găzduiește pe teritoriul ei 3,2 milioane de refugiați sirieni, potrivit Organizației Națiunilor Unite, dintr-o populație de circa 85 de milioane, s-a confruntat de câteva ori cu accese de febră xenofobă în ultimii ani, deseori declanșate de zvonuri propagate pe rețelele de socializare și aplicațiile de mesagerie rapidă.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro