Reclamă
Reclamă

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, aflat la Washington pentru summitul NATO, a afirmat într-un interviu că președintele american, Joe Biden, și administrația sa sunt complice la ceea ce el a numit crime de război israeliene și încălcări ale dreptului internațional în conflictul din Gaza. Erdogan a cerut sancțiuni împotriva Israelului, relatează Reuters, citat de News.ro.

Într-un interviu acordat revistei Newsweek în timpul summitului NATO, Erdogan a declarat că „uciderea brutală” a civililor de către Israel, loviturile asupra spitalelor, centrelor de ajutor și alte locații constituie crime de război. „Administrația americană, cu toate acestea, nu ține cont de aceste încălcări și oferă Israelului cel mai mare sprijin. Ei fac acest lucru cu prețul de a fi complici la aceste încălcări. În această conjunctură, cine va impune vreo sancțiune împotriva Israelului pentru încălcarea dreptului internațional? Aceasta este adevărata întrebare și nimeni nu răspunde la ea”, a spus Erdogan.

Israelul respinge constant acuzațiile de crime de război în lupta sa împotriva grupării militante palestiniene Hamas din Fâșia Gaza. Israelul neagă, de asemenea, că ar ținti în mod deliberat civili. Peste 38.000 de palestinieni, majoritatea civili, au fost uciși de la izbucnirea războiului la 7 octombrie, potrivit autorităților medicale din Gaza. Aproximativ 1.200 de israelieni au fost uciși în raidul transfrontalier al Hamas care a declanșat războiul.

Reclamă

Turcia, membră NATO, a denunțat ofensiva Israelului asupra Fâșiei Gaza, a întrerupt schimburile comerciale cu Israelul și și-a exprimat sprijinul pentru Hamas. Turcia a criticat în mod repetat țările occidentale pentru sprijinul acordat Israelului și a cerut ca Israelul să fie pedepsit de instanțele internaționale.

Întrebat despre relațiile cordiale ale Turciei cu Rusia și China și despre contactele recente ale Ankarei cu grupul BRICS și Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS), Erdogan a declarat că Turcia își desfășoară diplomația cu o abordare „win-win” și, prin urmare, nu poate exclude relațiile cu entități non-occidentale. „Suntem un aliat neclintit al NATO. Cu toate acestea, nu credem că acest lucru ne împiedică să stabilim relații pozitive cu țări precum China și Rusia”, a mai spus Erdogan pentru Newsweek.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro