La granițele României, tot mai multe persoane se infectează cu holeră. Deși oficialii de la noi susțin că în apele Mării Negre nu există niciun risc, în Ucraina tot mai mulți soldați ajung în stare gravă la spital.
Epidemie de holeră în rândul soldaților ruși
Distrugerea barajului Nova Kahovka și cantitățile mari de apă infestată care au ajuns în râurile din Ucraina au declanșat o criză sanitară. Tot mai multe persoane ajung la spital cu probleme de sănătate și sunt diagnosticate cu holeră.
Cei mai nou focar ar fi chiar în rândul trupelor lui Vladimir Putin. Unități întregi din direcția Herson situate de-a lungul Canalului Crimeei de Nord ar fi fost infectate, după ce au consumat apă din râurile contaminate.
Surse din Ucraina afirmă că în zonă forțele armate sunt limitate și că unii soldați ruși chiar și-au pierdut viața. Informația nu a fost încă confirmată și de Moscova. Cel mai probabil însă, Kremlinul va nega totul, după cum s-a întâmplat și cu acuzațiile referitoare la cine a provocat explozia de la baraj.
În întreaga Ucraină însă, este alertă de holeră. Oamenii au fost sfătuiți să nu consume sub nicio formă apa din râurile infestate. Iar acestea se varsă toate în Marea Neagră.
Ce spune Ministrul Turismului despre riscul din Marea Neagră
Și Organizația Mondială a sănătății susține că este risc de îmbolnăvire cu holeră în Ucraina. Totuși, situația în România este pe cât se poate de calmă. Deși a existat un val de îngrijorare referitoare la apa din Marea Neagră, oficialii au încercat să calmeze populația.
Ministrul Turismului, Economiei și Antrerprenoriatului, Radu Oprea, susține că apa este monitorizată în permanență pe litoral. Iar după consultări cu omologul său din Bulgaria, s-a stabilit că în apele Mării Negre nu există niciun risc. Românii au fost sfătuiți să-și continue cu încredere concediile și să nu se teamă să intre în apă.