Astăzi a debutat în România „Săptămâna Vaccinării”, acțiune coordonată de Minsiterul Sănătății, care își propune ca, prin această acțiune, să atragă atenția asupra importanței vaccinării, cu atât mai mult cu cât, în ultimii ani, anti-vaccinarea a devenit o adevărată modă.
Într-un moment în care o lume întreaga se roagă pentru găsirea cât mai rapidă a unui vaccin împotriva COVID-19 este cel mai bun moment să înțelegem importanța imunizării în masă și care sunt efectele unei pandemii asupra întregii societăți. Acesta este și mesajul transmis de Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care avertizează că, în acest moment, România se află în plină epidemie de rujeolă.
„Deși, în această perioadă, ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, trebuie sa fim conștienți că există încă alte boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populației, în special a copiilor, neprotejați împotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul. Să nu uităm că avem încă în evoluție o epidemie de rujeola, pe teritoriul Romaniei, în care s-au înregistrat aproximativ 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese. Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă deoarece avem obligația să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricînd,”, a declarat ministrul Sănătății, citat într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.
Importanța vaccinării a fost subliniată și de președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, care a spus că, în condițiile scăderii constante a cifrei vaccinării, în România se impune intraducerea legii vaccinării, care a fost adoptată în toate țările cu procente mici de vaccinare.
„În România nu a fost nevoie de o astfel de lege, dar din anul 2009, în mod constant, acoperirea vaccinală a scăzut cu 10-15 procente şi în ziua de azi, de exemplu, pentru vaccinul rujeolic avem acoperire de circa 85% la doza I, care se administrează la vârsta de un an. Însă la doza a doua, care se administrează la vârsta de cinci ani, avem o acoperire vaccinală în jur de 65%. Acest lucru a determinat în România, de patru ani de zile, să asistăm la o epidemie de rujeolă (…) şi ne aşteptăm să apară şi complicaţii tardive ale acestor îmbolnăviri”, a subliniat Rafila.
Specialiștii reamintesc că, datorită vaccinurilor, boli precum variola sau poliomielita au dispărut și multe dintre bolile infecțioase, cândva fatale, cum ar fi gripa sunt ținute sub control.