Repezentanţii Uniunii Europene cred că noul virus chinezesc, prin evoluţia sa rapidă, va ajunge să închidă frontierele. Acest lucru nu s-a mai întâmplat din 1995 şi până în prezent, din punctul zero al zonei Schengen.

Se pre că mai multe controale de la graniţe au fost modificate temporar pentru protecţia publică. De altfel, pe aeroporturi s-a permis trecerea lejeră a persoanelor cu coronavirus.

„Urmărim foarte îndeaproape situația din Italia”, declară comisarul european pentru Sănătate. Stella Kyriakides a adăugat că este informată constant de către ministrul italian al Sănătății despre evoluția crizei și apreciază „reacția rapidă a autorităților italiene și transparența lor în comunicare”.

Oficialii de la Bruxelles cred că panica provocată de coronavirus v-a afecta îngrozitor spaţiul Schengen.

„Într-o lume atât de interconectată este dificil să închizi frontierele, și cu atât mai mult în Europa. Nu sunt în favoarea închiderii frontierelor, deoarece nu ajută la lupta împotriva epidemiei. Știu că este dificil să le explici oamenilor, dar nu este atât de util și este de nerealizabil”, avertizează Marc Van Ranst, un epidemiolog de la Spitalul Universitar din Leuven, unul dintre centrele care analizează noul coronavirus.

„Cea mai bună soluție este identificarea cazurilor și izolarea lor. Este o modalitate de a economisi timp pentru a pregăti populația și spitalele pentru ceva ce poate urma”, concluzionează specialistul.