Președintele interimar al Partidului Social Democrat, Afred Simonis, a anunțat că a depus în Parlament două inițiative legislative cu scopul de a interzice vânzarea către minori a băuturilor energizante și a țigărilor electronice.

Aceste propuneri vin ca urmare a preocupării pentru sănătatea copiilor și a impactului negativ al acestor produse asupra organismelor în dezvoltare.

Pericolul băuturilor energizante pentru sănătatea copiilor

Băuturile energizante conțin diverse substanțe stimulante precum cafeina, taurina, carnitina, guarana și glucuronolactona. Acestea acționează asupra sistemului nervos central, având efecte de stimulare.

Consumul excesiv sau în mod frecvent al acestor băuturi poate duce la probleme de sănătate, în special în rândul copiilor.

Impactul negativ al țigărilor electronice asupra tinerilor

În ceea ce privește țigările electronice, propunerea de interzicere a comercializării lor către minori vine ca urmare a discuțiilor purtate cu reprezentanți ai sistemului de învățământ.

Aceștia au semnalat o creștere alarmantă a consumului de țigări electronice în școli. Disponibilitatea ușoară a acestor produse a dus la o preocupare crescută cu privire la sănătatea tinerilor.

Cum ne afectează băuturile energizante și țigările electronice

Băuturile energizante pot avea efecte negative asupra sistemului nervos și cardiovascular al copiilor și adolescenților. Consumul excesiv de cafeină și alte substanțe stimulante poate provoca tulburări de somn, anxietate, palpitații, hipertensiune arterială și chiar probleme de sănătate grave pe termen lung.

În ceea ce privește țigările electronice, acestea au devenit o preocupare majoră în rândul tinerilor. Aceste dispozitive conțin substanțe chimice toxice și nicotină, iar utilizarea lor poate duce la dependență și la riscuri pentru sănătatea pulmonară. De asemenea, există și riscul ca tinerii care folosesc țigările electronice să treacă mai ușor la consumul de țigări tradiționale.