Reclamă

Bolile feminine pot fi deseori trecute cu vederea din cauza lipsei de înțelegere a simptomelor specifice. Printre acestea, endometrioza, o condiție dureroasă ce afectează femeile cu vârste între 15 și 50 de ani, este caracterizată prin celulele uterine care se implantează în afara uterului, ajungând în cele mai multe cazuri în ovare sau intestine.

Cunoscută sub numele de „boala femeilor neiubite”, endometrioza se manifestă prin celule endometriale care se comportă ca și cum ar fi în uter, subțiază, se rup și sângerează la fiecare menstruație. Deoarece țesutul format nu are unde să iasă, rămâne blocat, conducând la formarea unor chisturi sau leziuni care leagă organele între ele.

Simptomele includ durere, uneori severă, în special în timpul menstruației, când și scaunul și urinarea pot fi însoțite de disconfort. Durerea în timpul actului sexual este un alt semn al endometriozei. În unele cazuri, pot apărea sângerări între menstruații, oboseală, diaree, constipație, balonare sau greață.

Endometrioza este de obicei diagnosticată la femeile care cauta tratament pentru infertilitate. Aceasta a fost denumită „boala femeilor neiubite” deoarece mulți pacienți nu mai pot avea copii și ajung să se izoleze. Este crucial să consultați un medic dacă aveți oricare dintre aceste simptome. Cu cât este descoperită mai repede, cu atât se evită apariția unor complicații.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro