Emmanuel Macron critică implicarea lui Elon Musk în politica europeană

Data actualizării: 06/01/2025

Emmanuel Macron a criticat luni intervenția lui Elon Musk în politica europeană și sprijinul său pentru ceea ce președintele francez numește o „mișcare reacționară internațională”. În discursul anual adresat ambasadorilor francezi la Paris, Macron a semnalat că proprietarul unei mari rețele de socializare se implică în alegeri din țări europene, inclusiv Germania.

Deși Macron nu l-a numit direct pe Elon Musk în discursul său de la Palatul Elysée, descrierea a fost clar orientată spre miliardarul din domeniul tehnologiei. „Acum zece ani, cine și-ar fi putut imagina dacă ni s-ar fi spus că proprietarul uneia dintre cele mai mari rețele de socializare din lume ar sprijini o nouă mișcare reacționară internațională și ar interveni direct în alegeri”, a spus președintele francez.

Criticile vin pe fondul unor reacții politice negative în Europa la adresa lui Musk, după ce acesta a comentat politica internă din Germania și Regatul Unit. În Germania, Musk a declarat sprijin pentru AfD, un partid de extremă dreaptă, înainte de alegerile legislative anticipate, mișcare considerată de guvernul de la Berlin ca o ingerință electorală. În Regatul Unit, el a comentat asupra activității politice a premierului Keir Starmer și l-a sfătuit pe Nigel Farage să se retragă din fruntea partidului Reform.


Norvegianul Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei, a exprimat de asemenea îngrijorări similare, descriind implicarea lui Musk în politica altor națiuni drept „îngrijorătoare”.

Citește și:

Cu toate acestea, Musk și Macron au întreținut relații cordiale în trecut. Elon Musk a participat alături de Donald Trump la redeschiderea Catedralei Notre Dame și a furnizat 100 de terminale Starlink pentru Mayotte, teritoriu francez afectat recent. Președintele francez l-a invitat pe Musk la un summit despre inteligență artificială organizat la Paris luna viitoare.

În același discurs, Macron și-a reafirmat dorința de a colabora cu viitoarea administrație americană, subliniind provocările comerciale și geopolitice globale. Totuși, el a subliniat că o Europă „slabă și defetistă” ar avea dificultăți în a obține respectul internațional.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨