Reclamă
Reclamă

Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat luni că o victorie a extremei drepte sau a radicalilor de stânga în alegerile anticipate, care vor începe la finalul lunii, ar putea declanșa un „război civil”, potrivit Politico.

Macron a spus că Franța Rebelă, un partid de extremă stânga, și Adunarea Națională de extremă dreapta a lui Marine Le Pen au politici care divizează societatea și alimentează tensiunile dintre comunități.

Răspunsul extremei drepte în problemele ce țin de securitate „reduce oamenii la religia sau originile lor” și, astfel, „îi împinge înspre un război civil”, a spus Macron într-un interviu difuzat luni în cadrul podcastului „Generation Do It Yourself”.

Reclamă

Stânga radicală, condusă de agitatorul Jean-Luc Mélenchon, încurajează o formă de divizare a societății care are ca scop câștigarea sprijinului electoral și care „promovează de asemenea războiul civil pentru că îi reduce pe oameni la religiile sau grupul lor etnic”, a continuat Macron.

Președintele francez se referea la acuzațiile potrivit cărora Franța Rebelă încearcă să îi atragă pe alegătorii musulmani adoptând o poziție critică la adresa războiului desfășurat de Israel în Gaza.

Macron a șocat lumea când a convocat alegeri anticipate pe data de 9 iunie, după ce coaliția sa a fost învinsă clar de partidul lui Le Pen în alegerile europarlamentare.

Francezii se pregătesc acum să voteze în alegerile parlamentare în urma cărora un număr record de politicieni de extremă dreapta ar putea ajunge în parlament.

Cele mai recente sondaje arată că Adunarea Națională va câștiga 35% din voturi în prima rundă ce va avea loc duminică, în fața unei alianțe de stânga ce include partidul Franța Rebelă care va obține 27% din voturi și centriștii lui Macron care vor fi votați de doar 19% din electorat.

În ultimele zile, aliații președintelui francez au avertizat în legătură cu riscurile la care Franța se expune dacă alegătorii merg pe mână extremei drepte și stângi, în special în privința economiei.

Macron a mers și mai departe și a avertizat că „extremele” politice cresc riscul izbucnirii „conflictelor și războiului civil”.

„Când ești sătul și viața de zi cu zi este grea, poți fi tentat să votezi cu extremele care au soluții mai rapide. Dar nu va fi niciodată o soluție să îi respingi pe alții”, a spus Macron.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro