Președintele Emmanuel Macron a anunțat duminică seară dizolvarea Adunării Naționale, în urma înfrângerii suferite de alianța de la guvernare în alegerile europarlamentare, unde a ieșit pe locul al doilea, la mare distanță de rezultatele Rassemblement National (RN), partidul lui Marine Le Pen, potrivit News.ro.

„Nu voi putea să continui ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, a declarat președintele francez după anunțarea rezultatelor exit-pollurilor. „Am decis să vă redau prin vot posibilitatea de a vă alege viitorul parlamentar. Prin urmare, dizolv Adunarea Națională în această seară”, a anunțat el, adresându-se francezilor într-o alocuțiune televizată.

„Dizolv Adunarea Națională în această seară și în câteva momente voi semna decretul de convocare a alegerilor legislative, care vor avea loc la 30 iunie pentru primul tur și la 7 iulie pentru al doilea tur”, a precizat președintele francez. „Aceasta este o decizie serioasă și cu greutate. Dar, mai presus de toate, este un act de încredere”, a mai spus Emmanuel Macron.

El a recunoscut că ceea ce indică exit-pollurile „nu este un rezultat bun pentru partidele care apără Europa”. „Este momentul unor clarificări esențiale (…) Am auzit mesajul vostru, preocupările voastre și nu le voi lăsa fără răspuns”, a spus Emmanuel Macron.

Peste 49 de milioane de francezi au fost chemați duminică la vot pentru a-și alege europarlamentarii, la capătul unei campanii dominate de Rassemblement National. La ora locală 20.00, un exit-poll arăta că Jordan Bardella, principalul candidat al RN, se afla pe primul loc, cu 32% din voturi, urmat de Valérie Hayer (Renaissance, 14,9%) și Raphaël Glucksmann (Partidul Socialist, 14,2%). Au urmat Manon Aubry (LFI, 9,1%), François-Xavier Bellamy (LR, 7%), Marie Toussaint (EELV, 5,4%) și Marion Maréchal (Reconquête, 5,3%). Prezența la vot a fost estimată la 52,5%.

Încurajat de victoria sa răsunătoare, tânărul Jordan Bardella i-a cerut „solemn” lui Emmanuel Macron „să organizeze noi alegeri legislative”. Salutând „scorul istoric” obținut de partidul său și „respingerea crâncenă” a politicilor șefului statului, Bardella i-a cerut acestuia să „ia act de această nouă ordine politică” și să dizolve Adunarea Națională.

Rassemblement National (RN), partidul de extremă dreapta al lui Marine Le Pen, a câștigat alegerile europene din Franța, cu circa 32% din voturi, de peste două ori mai mult decât coaliția care îl susține pe președintele Emmanuel Macron, care apare la egalitate cu lista de centru-stânga, cu 15% din voturi, potrivit exit-pollurilor.

„Acordând listei RN peste 32%, francezii tocmai ne-au acordat cel mai mare scor al unui partid din ultimii 40 de ani”, a reacționat Marine Le Pen. „Votul francezilor este decisiv: președintele, răspunzând apelului lui Jordan Bardella, tocmai a anunțat că poporul francez se va întoarce la urne peste câteva săptămâni”, a adăugat Marine Le Pen, care a „salutat” dizolvarea Adunării Naționale. „Suntem gata să ne exercităm puterea, gata să punem capăt imigrației în masă, să facem din puterea de cumpărare o prioritate, gata să relansăm Franța”, a mai spus Marine Le Pen.

Jean-Luc Melenchon, liderul extremei stânga, a spus că „semnificația unui astfel de eveniment nu este doar politică, ci și morală. Nu sunt partide politice care se ciocnesc, ci moduri de a vedea lucrurile care sunt ireconciliabile. Franța, noua Franță, cea care s-a construit în ultimele două generații și care s-a reunit în marile zone urbane, a suferit fără îndoială un recul major”. El a adăugat că „președintele Republicii nu și-a pus în niciun caz mandatul în joc, ceea ce ar fi fost logic”, dar a avut dreptate să dizolve Adunarea deoarece „nu mai are nicio legitimitate pentru a continua sistemul de abuz social generalizat în care este angajat”.

Raphael Glucksmann, capul de listă al Partidului Socialist, a declarat că „nu înțelege de ce președintele Republicii se supune lui Bardella”.

Activiștii ecologiști au chemat la o demonstrație în Place de la Republique chiar de duminică seara. Anunțul dizolvării Adunării Naționale a fost o lovitură pentru activiștii Verzi. „Oh,la naiba!”, „Demisia!”, au scandat mai mulți, în timp ce alții au izbucnit în lacrimi. Yannick Jadot a denunțat acțiunea lui Emmanuel Macron: „Pe lângă faptul că a fost complice cu extrema dreaptă, își asumă riscul de a-i oferi o majoritate în Adunarea Națională”