Reclamă
Reclamă

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a acuzat pe președintele francez Emmanuel Macron că provoacă dificultăți în organizarea evenimentelor festive ale capitalei, prin programarea viitoarelor alegeri parlamentare anticipate cu doar câteva săptămâni înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Paris.

Hidalgo, care a candidat fără succes împotriva lui Macron în alegerile prezidențiale din 2022, a declarat într-un interviu acordat Ouest-France că Macron „a stricat petrecerea”. „Mi-a fost foarte, foarte greu cu anunțul”, a declarat Hidalgo pentru cotidianul regional într-un interviu publicat marți. „Am fost convinsă că [alegerile] vor avea loc mai târziu”.

După ce Adunarea Națională de extremă dreapta a zdrobit formațiunea politică de centru a lui Macron în alegerile europarlamentare din 9 iunie, președintele francez a decis să dizolve parlamentul și să convoace noi alegeri în două tururi, pe 30 iunie și 7 iulie. Această decizie a uimit mulți membri ai propriului său partid și a declanșat o incertitudine politică profundă în țară.

Reclamă

Jocurile Olimpice, a spus Hidalgo, sunt „o întâlnire a umanității în jurul sportului, în fraternitate, este pozitivă în perioada prin care trecem. De ce să stricați acest moment frumos cu aceste alegeri decise în ultimul moment, fără să consultați pe nimeni?”.

Macron a declarat la începutul acestei luni că nu este îngrijorat de faptul că politica internă va afecta Jocurile Olimpice, dar Hidalgo a fost mai puțin optimistă. Ea a declarat săptămâna trecută că își amână planul de a înota în râul Sena pentru săptămâna cu 15 iulie, astfel încât să nu coincidă cu votul.

După un efort masiv de curățare care a costat mai mult de 1,4 miliarde de euro, fluviul va găzdui atât ceremonia de deschidere, cât și mai multe evenimente de înot. În încercarea de a dovedi că apa renumită pentru că nu ar fi curată este acum suficient de sigură pentru cei care vor să înoate în ea, atât Macron, cât și Hidalgo au promis să facă o baie în Sena – deși președintele nu a stabilit o dată.

Hidalgo a declarat pentru Ouest-France că îl va întreba din nou pe Macron dacă vrea să i se alăture. „Vom vedea dacă vrea să vină și să înoate”, a spus ea.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro