Reclamă

Președintele Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor, Emanuel Viorel Petac, a catalogat furtul celor patru obiecte din patrimoniul românesc ca fiind „un act terorist”, subliniind că s-a intrat într-o etapă nouă de infracționalitate. Acesta și-a exprimat îngrijorarea într-o conferință de presă susținută la Muzeul Național de Istorie a României.

„E un act terorist. Trebuie să conștientizăm cu toții că s-a intrat într-o etapă nouă de infracționalitate. Dacă cineva ajunge să pună bombă, să arunce în aer peretele unui muzeu ca să fure dinăuntru, conștientizăm această nouă realitate și trebuie să ne adaptăm. E de o gravitate incredibilă pentru că este vorba de profesionalizarea rețelelor. Despre valoarea și recuperarea valorii de asigurare, cred că este irelevantă. Din punctul nostru de vedere, nu contează banii, care, sigur că trebuia să existe, ca să asigure bunul, dar esențiale sunt artefactele. Nu e doar patrimoniu, sunt piese de valoare universală. Este vorba de o pagubă pentru umanitate”, a declarat Petac.

Alături de Petac, directorul MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a precizat că „A fost o acțiune din afară”, făcând referire la natura orchestrată a furtului.

Acest tip de incident nu este singular în Europa de Vest. În noiembrie 2024, un alt furt similar a avut loc în Olanda, când hoții au detonato ușa unei galerii de artă pentru a încerca să fure patru lucrări dintr-o serie de serigrafii ale lui Andy Warhol, reușind să plece cu doar două lucrări după ce le-au deteriorat pe celelalte. Incidentul a avut loc la Galeria MPV din orașul Oisterwijk.

Petac a menționat dificultatea recuperării acestor obiecte furate, reamintind cazuri similare din trecut, precum brăţările dacice și monedele de aur din Munţii Orăștiei. „În privința recuperării artefactelor, nimeni nu poate da un termen. Asta s-a întâmplat și uite că se întâmplă și astăzi, s-a întâmplat și acum 20 de ani când au fost faimoasele braconaje din Munții Orăștiei, inclusiv cu brățările dacice, cu mii de monede de aur și argint, o parte s-au recuperat, o parte nu”, a explicat el.

Concluzionând, Petac a insistat pe necesitatea îmbunătățirii măsurilor de securitate ale muzeelor și pe importanța protejării valorilor patrimoniale: „Fără îndoială, trebuie să asigurăm cele mai bune condiții de securitate, categoric, dar, în același timp trebuie să ne apărăm valorile și acesta este rostul patrimoniului național și al politicii de diplomație culturală”.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro