Reclamă

Elveția și Italia au ajuns la un acord pentru a redesena granița comună în zona Matterhorn, ca urmare a topirii ghețarilor și schimbărilor climatice care au modificat frontiera istorică. Modificările afectează regiunea Zermatt din Elveția și Valea Aosta din Italia. Topirea ghețarilor a dus la necesitatea revizuirii delimitării frontierei, proces coordonat de o comisie mixtă elvețiano-italiană.

În septembrie anul trecut, statisticile indicau o pierdere de 4% din volumul ghețarilor elvețieni, a doua cea mai mare scădere istorică, după pierderea record de 6% din 2022. Cercetătorii atribuie aceste schimbări verilor excesiv de calde și iernilor cu ninsori insuficiente, avertizând că, dacă aceste modele se mențin, procesul de topire se va accelera.

Elveția a aprobat deja acordul privind modificările frontierei, dar procesul este încă în desfășurare în Italia. „Frontierele redefinite sunt elaborate în conformitate cu interesele economice ale ambelor părți”, a explicat un reprezentant al Elveției. Se anticipează că redesenarea granițelor va ajuta la stabilirea responsabilităților pentru întreținerea zonelor naturale afectate.

Noul traseu al frontierei va afecta regiuni precum Plateau Rosa, refugiul Carrel și Gobba di Rollin, toate situate în proximitatea Matterhorn și a popularelor stațiuni de schi din apropiere, inclusiv Zermatt.

Documentele necesare pentru semnarea acordului sunt încă în proces de aprobare în Italia, iar modificările vor intra în vigoare doar după semnarea oficială de către ambele state.

Anul trecut, rețeaua elvețiană de monitorizare a ghețarilor Glamos a avertizat că micșorarea rapidă a ghețarilor face dificilă salvarea acestora, chiar și menținând temperatura globală în limitele Acordului de la Paris. Descoperiri recente includ rămășițe umane și epave ale unor vehicule dispărute din ghețarii elvețieni, atrăgând atenția asupra efectelor dramatice ale încălzirii globale.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro