Reclamă

Elveția a devenit marți cea mai recentă țară care a recunoscut drept genocid Holodomorul, foametea provocată în urmă cu 90 de ani de regimul stalinist în Ucraina. Votul a fost realizat în cadrul Camerei inferioare a parlamentului elvețian, cunoscut drept Consiliul Național, unde o moțiune în acest sens a fost adoptată cu o majoritate clară, 123 de voturi „pentru” și 58 „împotrivă”.

Decizia a întâmpinat însă opoziția celui mai mare partid din legislativ, Partidul Popular Elvețian (SVP), formațiune de dreapta naționalistă. Monika Rüegger, parlamentară SVP, a declarat că „Verdictul asupra comiterii sau nu a unui genocid este responsabilitatea instanțelor internaționale” și a subliniat că „Elveția nu stabilește existența unui genocid și nu ar trebui să se lase instrumentalizată”.

Până în prezent, parlamentele sau guvernele a 34 de țări, plus Parlamentul European, au recunoscut Holodomorul drept genocid. Acest eveniment tragic din istoria Ucrainei, petrecut între anii 1932 și 1933, a dus la moartea a aproximativ patru milioane de ucraineni, alături de milioane de kazahi și sute de mii de ruși. Termenul „Holodomor” provine din limba ucraineană și semnifică exterminare prin înfometare, iar carnea și produsele agricole au fost confiscate în urma deciziei lui Stalin privind colectivizarea agriculturii.

Recunoașterea genocidului Holodomor de către Elveția reprezintă un pas important și amplifică numărul de națiuni care susțin acest punct de vedere istoric. Acțiunile legislative actuale reflectă o mai mare conștientizare internațională privind tragediile umanitare din secolul XX și responsabilitatea colectivă de a le recunoaște.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro