Elveția a inițiat un amplu plan de modernizare a rețelei de adăposturi nucleare, văzute tot mai mult ca un beneficiu strategic în contextul incertitudinii globale crescute, în special după invazia Rusiei în Ucraina. Grație unei legi din 1963, Elveția se află înaintea unor state vecine, cum ar fi Germania, asigurând fiecărui cetățean, fie străini sau refugiați, un loc într-un buncăr pentru a-i proteja de bombardamente și radiații nucleare.
Louis-Henri Delarageaz, comandantul protecției civile pentru cantonul Vaud, a declarat pentru Reuters că „în următorii ani, Confederația elvețiană dorește să elimine unele dintre excepțiile de la normele actuale și să actualizeze unele dintre adăposturile mai vechi”. În acest scop, guvernul a început consultări în octombrie pentru a asigura „reziliența în caz de conflict armat” a Elveției și intenționează să investească 220 de milioane de franci elvețieni (250 de milioane de dolari) în modernizarea acestor structuri.
Delarageaz a subliniat: „Aceasta nu înseamnă că ne pregătim pentru un conflict – nu acesta este mesajul – dar avem o rețea de adăposturi și trebuie să le întreținem și să ne asigurăm că sunt funcționale”.
În satul Bercher, din cantonul Vaud, echipa de protecție civilă a inspectat un buncăr sub un bloc de locuințe, constatând că adăpostul nu este utilizabil în starea actuală. Gregory Fuhrer, șeful echipei, a menționat că proprietarul terenului are un an pentru a corecta defecțiunile sau va plăti o amendă de 800 de franci (900 de dolari) pentru fiecare locatar al cărui loc nu este asigurat într-un adăpost public.
De la invazia Ucrainei, biroul lui Delarageaz a raportat o creștere a numărului de apeluri din partea locuitorilor care doresc să afle locația și starea adăposturilor lor. „Dintr-o dată… am fost într-adevăr extrem de căutați de oameni care doreau să știe: unde sunt adăposturile, unde este locul meu, adăpostul meu este gata?”, a spus Delarageaz, subliniind că cererile cetățenilor francezi au fost refuzate.
În Elveția, majoritatea cetățenilor dețin adăposturi private, dar există și buncăre comunitare, bine întreținute și dotate, inclusiv cu un centru de comandă subteran, spital cu sală de operații și adăposturi pentru opere de artă.
„În Elveția suntem prevăzători”, a declarat Delarageaz, subliniind dictonul latin care afirmă: „Dacă vrei pace, pregătește-te de război”.