Reclamă

Starlink, compania de sateliți fondată de Elon Musk, desfășoară teste în România pentru a evalua posibilitatea relaxării unei norme globale impuse de International Telecommunications Union (ITU) care afectează sateliții de generație nouă. Proiectul are acordul și sprijinul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Norma în cauză, ce datează din anii ’90, limitează energia pe care sateliții cu orbită joasă o pot transmite la echipamentele terestre, criteriu numit Equivalent Power Flux Density (EPFD). Această restricție afectează viteza și aria de acoperire a serviciilor de internet prin satelit, cum ar fi cele oferite de Starlink. Scopul reglementării este de a proteja sateliții geostaționari de eventuale interferențe.

SpaceX, compania-mamă a Starlink controlată de Musk, susține că limita EPFD este prea strictă și caută de mai mult timp să obțină o creștere a acesteia. Recent, SpaceX a cerut Federal Communications Commission (FCC) din SUA să nu mai aștepte schimbarea internațională a regulilor și să aplice o relaxare a normei pe teritoriul american.

România a devenit prima țară care permite testarea acestei relaxări. Încă din luna iulie, în colaborare cu ANCOM, Starlink a demarat în România un „test EPFD”, care va dura cel puțin șase luni. Testul se desfășoară sub supravegherea ANCOM, și permite depășirea plafonului EPFD actual într-o zonă limitată, pe durata experimentului. Obiectivul acestuia este de a verifica dacă sateliții de generație nouă pot funcționa la niveluri EPFD mai mari fără a afecta funcționarea celor clasici.

Rezultatele testului vor fi împărtășite de ANCOM în cadrul întâlnirilor ITU, permițând astfel o discuție internațională bazată pe date concrete privind posibilitatea majorării limitei actuale. Cu aceste teste, Elon Musk vizează posibilitatea ca sateliții Starlink să opereze la capacități de până la opt ori mai mari decât cele permise în prezent, în același timp protejând sateliții geostaționari de eventuale interferențe negative.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro