Reclamă

Miliardarul Elon Musk a fost identificat ca un susținător activ al mișcărilor politice de dreapta și al politicilor stricte de imigrație în cel puțin 18 țări, potrivit unei analize realizate de NBC News. În acest context, Musk și-a arătat susținerea pentru administrațiile de dreapta și reducerea reglementărilor de mediu, a raportat News.ro.

În SUA, Musk a fost sub lumina reflectoarelor pentru rolul său de perturbator politic, în vreme ce în Germania a fost notabil prin comentariul său către electorat să „treacă peste” sentimentele de vinovăție istorică. Influenta sa globală nu se oprește aici. Musk a arătat sprijin pentru demonstrații de dreapta în Brazilia și Irlanda, a felicitat un nou prim-ministru conservator în Noua Zeelandă și a susținut un politician naționalist în Țările de Jos. De asemenea, a avut întâlniri cu lideri de dreapta din Argentina și Italia și a permis cenzurarea solicitărilor de pe platforma sa socială X (fosta Twitter) în India și Turcia.

Manuela Caiani, profesor asociat la Scuola Normale Superiore din Italia, menționează că Musk joacă un rol important ca intermediar și contribuie la dezvoltarea mișcărilor de extremă-dreapta, creând legături personale și un cadru ideologic comun. „Este foarte periculos că un actor nepolitic vorbește acum cu legitimitate politică”, a adăugat Caiani.

Rodrigo Campos, cercetător la Universitatea York din Marea Britanie, observă că Musk reușește să devină un purtător de cuvânt global al extremei drepte, în ciuda faptului că el însuși este un produs al globalizării neoliberale. Activitatea lui Musk variază de la sprijin direct pentru partide politice, la apariții publice și declarații virtuale.

Un exemplu notabil este susținerea oferită președintelui argentinian Javier Milei și fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro. În Canada, Musk și-a exprimat sprijinul pentru Partidul Conservator și liderul acestuia, Pierre Poilievre. În India, s-a întâlnit cu Narendra Modi și a atenuat criticile prin cenzură la cererea guvernului indian.

Cu toate acestea, diplomația privată a miliardarului întâmpină uneori opoziție. Președintele francez Emmanuel Macron l-a acuzat de răspândirea unei „noi mișcări reacționare internaționale”. Această opoziție vine și din partea unor lideri care îl acuză că se amestecă în problemele lor interne.

În alte cazuri, Musk a menținut un profil scăzut, așa cum este cazul relațiilor cu guvernul chinez, unde Tesla are operațiuni semnificative. El s-a întâlnit și cu lideri chinezi, decizia sa de a păstra tăcerea fiind probabil influențată de interesele sale de afaceri.

Acțiunile lui Musk au atras, de asemenea, critici din partea democraților americani, care îl acuză de interese neetice, după cum a declarat senatorul Chris Murphy: „Musk operează efectiv ca un secretar de stat” pentru câștiguri proprii.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro