Reclamă

Elon Musk, miliardarul american desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să supravegheze cheltuielile guvernamentale, a criticat continuarea construcţiei de avioane de luptă și a afirmat că dronele reprezintă viitorul conflictelor aeriene. Musk a declarat că avioanele de luptă sunt „demodate” în era dronelor, adăugând că „singurul lor rezultat este moartea pilotului.”

Musk și-a concentrat criticile asupra avionului „invizibil” F-35, produs de Lockheed Martin, denumindu-i constructorii „idioți” pentru că aleg încă să fabrice avioane de luptă cu echipaj. Această declarație a fost însoțită de distribuirea unui videoclip în care sute de drone zboară în formație la altitudine mică.

Contracte recente pentru exportul avioanelor F-35 au fost încheiate cu România, Polonia și Germania. România, în special, urmează să achiziționeze 32 de astfel de avioane de luptă, considerate de către Ministerul Apărării ca fiind cele mai performante, împreună cu echipamentul aferent.

Construcția avionului F-35, intrat în serviciul Forțelor Aeriene americane în 2015, a întâmpinat mai multe dificultăți din cauza complexității sale, mai ales în dezvoltarea programelor sale informatice. Criticile sunt îndreptate în special către costurile de operare ridicate. Elon Musk susținea că designul F-35 este „deficitar” din cauza cerințelor multiple care i-au fost impuse, făcând din acesta un avion „complex și costisitor,” lipsit de specializare.

Mauro Gilli, cercetător la Școala Politehnică federală din Zurich, menționează că programele informatice și componentele electronice sunt cele care fac ca F-35 să fie costisitor, nu prezența pilotului. Gilli subliniază că o dronă reutilizabilă ar necesita aceleași componente performante care sunt integrate în F-35.

Același expert adaugă că programele avansate de aviație, precum F-35 și bombardierul B-1, determină Rusia și China să dezvolte tehnologii de răspuns, cum ar fi radarele avansate, necesitând alocarea de resurse bugetare.

Musk susține că, deși el consideră dronele viitorul, eliminarea programelor precum F-35 ar putea reduce presiunea asupra rivalilor Statelor Unite, determinându-i să își reevalueze alegerile strategice.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro