Elon Musk a declarat că parlamentarii britanici „vor fi chemați în Statele Unite ale Americii pentru a explica cenzura și amenințările lor la adresa cetățenilor americani”, potrivit unui raport publicat de The Guardian. Această afirmație vine într-un context de tensiune crescută între Musk, considerat cel mai bogat om din lume, și partidul laburist din Marea Britanie.
Declarația lui Musk a fost făcută ca reacție la un raport al publicației The Guardian conform căruia comisia pentru știință și tehnologie a Camerei Comunelor intenționează să-l cheme pentru a depune mărturie. Aceasta face parte dintr-o anchetă ce vizează răspândirea de conținut dăunător pe platformele sociale, declanșată în urma revoltelor din august din Regatul Unit.
Chi Onwurah, președintele comisiei și deputat laburist, a declarat că dorește ca Musk, proprietarul platformei X, să explice cum reușește să „reconcilieze promovarea libertății de exprimare cu promovarea dezinformării pure”. Platforma X este cunoscută pentru găzduirea unor conturi controversate, cum ar fi cele ale lui Tommy Robinson și Andrew Tate, care au fost acuzați de incitare la proteste islamofobe.
Musk, care deține un număr impresionant de peste 205 milioane de urmăritori pe X, a declarat că parlamentarii britanici vor fi convocați în SUA. În trecut, el și-a exprimat nemulțumirea față de pedepsele cu închisoarea pentru cei care au contribuit la revolte prin postări pe X, afirmând: „Nu cred că cineva ar trebui să meargă în Marea Britanie, unde sunt eliberați pedofili condamnați pentru a întemnița oameni pentru postări pe rețelele sociale”.
Acțiunile și comentariile recente ale lui Musk includ și o observație cu privire la modificările legislative referitoare la impozitul pe moștenire în cazul fermelor din Marea Britanie, unde a spus că „Marea Britanie se transformă în Stalin”. Peter Mandelson, un favorit pentru poziția de viitor ambasador al Regatului Unit la Washington, a cerut apoi o reducere a „dușmăniei” dintre Musk și guvernul britanic, menționând că acesta este „un fenomen tehnologic, industrial și comercial” cu care Marea Britanie ar trebui să colaboreze.
În concluzie, escaladarea actuală dintre Elon Musk și parlamentarii britanici evidențiază tensiuni internaționale referitoare la libertatea de exprimare și reglementarea conținutului online, aspecte ce rămân de văzut cum vor fi soluționate.