Miliardarul Elon Musk a solicitat, pe 9 februarie, încetarea funcționării posturilor media finanțate de SUA, Radio Europa Liberă și Vocea Americii. Reacționând la comentariile trimisului prezidențial al SUA pentru misiuni speciale, Richard Grenell, Musk a afirmat pe platforma X: „Da, închide-le. Europa este liberă acum (fără a lua în calcul birocrația înăbușitoare). Nimeni nu-i mai ascultă. Sunt nebuni de stânga radicală care vorbesc singuri în timp ce mănâncă 1 miliard de dolari pe an din banii contribuabililor americani”.
Richard Grenell și-a exprimat, de asemenea, nemulțumirea față de aceste posturi media finanțate de contribuabilii americani, etichetându-le drept mass-media deținută de stat plină de „activiști de extremă stângă”. Grenell a declarat: „Am lucrat cu acești reporteri de zeci de ani. E o relicvă a trecutului. Nu avem nevoie de instituții media plătite de guvern”.
Ambii, Musk și Grenell, au lansat critici vehemente la adresa finanțării guvernamentale a organizațiilor media, susținând că utilizarea fondurilor contribuabililor ar trebui să fie reconsiderată. Musk, aflat la conducerea Departamentului de Eficiență Guvernamentală (DOGE), a criticat, de asemenea, plățile federale către alte organizații media precum Politico, Associated Press și The New York Times, calificându-le drept utilizări ineficiente ale banilor publici și depunând eforturi pentru a elimina această finanțare.
În acest context, Grenell, ca trimis al misiunii speciale al fostului președinte Trump, a condamnat public cheltuielile guvernamentale pentru abonamente la media, aliniindu-se la poziția lui Musk, care cere oprirea imediată a așa-numitelor subvenții media.
Cererea lui Musk și a lui Grenell de a închide aceste organizații media finanțate de guvern vine pe fondul unui context mai larg de controverse și audit asupra mass-mediei finanțate de stat. În timpul administrației Trump, s-au luat măsuri pentru a elimina abonamentele guvernamentale la trusturi media precum Politico.