Tensiunea arterială ridicată sau hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat sunt adesea cunoscute ca ucigași silențioși din simplul motiv că aceste afecțiuni nu prezintă semne și simptome timpurii pe care oamenii le pot detecta.

De-a lungul timpului, acestea nu fac decât să se agraveze și să ducă la boli cardiace cronice sau la afecțiuni potențial fatale, cum ar fi un accident vascular cerebral sau un atac de cord. Dar un nou studiu a numit recent un ingredient comun din bucătărie care ar putea ajuta la reducerea riscurilor prin simpla consumare a două linguri de acesta zilnic – este vorba de miere.

Cum îmbunătățește mierea sănătatea inimii?

Experții în sănătate au descoperit recent că mierea ar putea face minuni în îmbunătățirea colesterolului și a tensiunii arteriale. Aceștia au spus că aceasta scade nivelul de glucoză din sânge la post, markerii bolilor de ficat gras și, de asemenea, colesterolul rău.

Colesterolul ridicat este adesea cunoscut ca un ucigaș tăcut, deoarece poate duce la boli coronariene dacă nu este abordat bine la timp. În plus, nivelul ridicat al glicemiei este o consecință suferită de pacienții cu diabet zaharat, deoarece aceștia nu reușesc uneori să controleze modul în care organismul lor produce insulină.

Sursa: Social media

Cu toate acestea, mierea ar putea fi cheia pentru a controla bine aceste două aspecte, ceea ce a fost șocant pentru experți, deoarece aceasta este compusă în proporție de 80 la sută din zahăr.

Mierea este o compoziție complexă de mai multe ingrediente naturale, cum ar fi: proteine, compuși bioactivi, zahăr, acizi organici

În mod colectiv, aceste ingrediente au mai multe beneficii de oferit decât efecte secundare. S-a mai descoperit că persoanele care au participat la studiu au avut o dietă mai sănătoasă, zaharurile adăugate reprezentând doar 10% din aportul caloric zilnic.

Iar pentru cei care evită deja zahărul, adăugarea mierii în dietă nu este necesară. Dar cei care consumă o anumită formă de zahăr, ar fi mai înțelept să treacă la o opțiune mai sigură.

În cadrul a 18 studii controlate la care au participat 1.000 de persoane, oamenii au primit în medie două linguri sau 40 de grame de miere. Cele mai multe dintre acestea au durat opt săptămâni și s-a văzut că mierea crudă este mult mai benefică.

Studiile anterioare au asociat, de asemenea, antioxidanții din miere cu neutralizarea speciilor reactive de oxigen și cu un risc mai mic de diabet de tip 2 și de boli de inimă.