Reclamă

Guvernul britanic va elibera din nou deținuți anticipat, o măsură adoptată inițial în septembrie pentru a combate suprapopularea din închisori. În luna octombrie, 1.100 de deținuți vor fi eliberați mai devreme, conform unui raport BBC.

Deținuții condamnați pentru infracțiuni precum crima, actele sexuale neautorizate sau terorismul nu sunt incluși în această măsură de reducere a pedepsei. Totuși, cei care au primit o sentință de peste cinci ani sunt acum elegibili pentru eliberare anticipată. Majoritatea celor ce vor fi eliberați la data de 22 octombrie provin din închisori deschise din Anglia și Țara Galilor, locuri unde regimul este mai lejer și supravegherea redusă.

Strategia, începută în septembrie, are ca scop crearea a peste 5.500 de locuri noi în închisori. Fostul secretar conservator al justiției, David Gauke, comentează că: „Guvernele de toate orientările politice au fost foarte rapide în a anunța pedepse noi și mai lungi cu închisoarea, dar nu la fel de rapide în a extinde capacitatea penitenciarelor”.

Acesta a mai explicat că populația din închisori crește mai rapid decât capacitatea de a construi noi facilități corespunzătoare. Prin revizuirea pedepsei, guvernul vizează să prevină o criză a locurilor disponibile, abordând eliminarea pedepselor scurte și îmbunătățind reabilitarea pe termen lung a deținuților. De asemenea, o alternativă propusă ar fi arestul la domiciliu.

În completarea eforturilor de a mări numărul de locuri disponibil, sub conducerea secretarului pentru Justiție Shabana Mahmood, deținuții pot fi eliberați odată ce au îndeplinit 40% din pedeapsă, față de 50% cum era anterior.

Inițiativa nu este lipsită de controverse. În septembrie, 1.700 de infractori au fost eliberați anticipat, iar închisorile britanice au ajuns la un număr de 86.333 de ocupanți, pe o capacitate ce fusese aproape plină înainte de eliberări. Deși acum sunt disponibile 1.671 de locuri, o serie de greșeli au provocat îngrijorări. Criticii atrag atenția asupra faptului că guvernul a eliberat 37 de deținuți din greșeală, aceștia fiind ulterior readuși în arest, și că unii infractori nu au primit monitorizarea electronică necesară. Ministerul Justiției a afirmat totuși că cei eliberați din greșeală au fost recuperați.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro