Un tânăr român pe nume Vladimir Vîrzob, elev în Drobeta-Turnu Severin, a inventat o baterie nucleară capabilă să alimenteze cu energie electrică un cartier rezidenţial timp de 100 de ani. Inventia sa, bateria nucleară de tipul KN-9, a adus lui Vladimir aprecierea și respectul întregii comunități și i-a adus porecla de ”Micul Einstein”.
Această baterie revoluționează domeniul cercetărilor științifice, fiind salutată cu entuziasm de către cercetătorii din România. Cu dimensiunea unei doze de suc, bateria KN-9 funcționează pe principiul iradierii unui ansamblu de metal piezoelectric, oferind o sursă continuă de energie pentru o perioadă de timp considerabilă.
Invenția tânărului român se bazează pe un principiu vechi, datând de la mijlocul secolului al XX-lea, însă abordează pentru prima dată principiul de convertire în acest context. În condiții ideale, fără factori perturbatori, bateria nucleară poate produce 12 Megawatt/ zi.
Procesul de creare a bateriei a fost facilitat de un software de inteligență artificială, AI Self Learning, care a permis crearea unor scenarii cât mai apropiate de realitate. Aceasta a fost prezentată la Salonul Internațional de Inventică de la Iași, unde Vladimir Vîrzob a primit o distincție de excelență și numeroase laude.
Prof. Dr. Cercetător Andrei Victor Sandu, unul dintre oamenii de știință care l-au felicitat pe tânărul inventator, a subliniat importanța sprijinirii ideilor tinerilor și a considerat invenția un pas important pentru cercetarea românească. El a exprimat speranța că aceasta va fi pusă în practică și dezvoltată în viitor, potrivit mediafax.ro.