Organizațiile de elevi din toată țara au anunțat că-și unesc forțele, pentru a face dreptate.

Acestea vor depune, astăzi, o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării din dorința de se acorda șanse egale tuturor copiilor din România care fac teleșcoală.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) au anunțat că susțin acest demers și că-și propun să obțină soluții pentru sutele de mii de elevi din România care fie nu au acces la internet fie nu au device-uri pe care să poată lucra. Colegii care sar în apărarea drepturilor acestor categorii de copii și tineri spun că aceștia sunt practic privați de Ministerul Educației de dreptul constituțional la învățătură. Elevii consideră că obligativitatea participării la orele online, ținând cont doar de elevii care au la dispoziție toate mijloacele tehnice necesare, este o dovadă clară a interesului scăzut pe care autoritățile îl acordă problemelor din mediile dezavantajate.

„Am tot pasat responsabilitatea de la unii la alții și ne-am trezit în situația în care, la aproape două luni de la debutul crizei, nu avem nicio statistică și nici asigurate dispozitive pentru toți elevii. Cei din mediile dezavantajate erau oricum în situații dificile, dar această perioadă a arătat exact cât de mari sunt diferențele dintre noi. Dreptul la educație să fie asigurat de părinți? Ce au făcut autoritățile în tot acest timp și ce au de gând să facă pentru a asigura cele necesare în toamnă așa cum au promis? Sute de mii de elevi au fost lăsați deoparte și autoritățile îi ignoră în continuare”, a declarat Andreea Sabina Spătariu, președinte AEC.

Asociațiile de elevi au solicitat ca autoritățile să nu uite tocmai de cei care au nevoie de cel mai mult sprijin și au propus întocmirea unei evidențe a numărului de elevi fără acces la internet și demararea unei achiziții directe de dispozitive conectate la internet, astfel încât toți elevii să aibă acces egal la învățătură în această perioadă.