Elena Lasconi a declarat miercuri, în cadrul unei intervenții la Digi24, că Partidul Național Liberal (PNL) ar trebui să se desprindă de coaliția cu Partidul Social Democrat (PSD) și să formeze o alianță cu partidele de dreapta. Ea consideră că liderii coaliției ar trebui să dea dovadă de maturitate și să invite Uniunea Salvați România (USR) la guvernare, argumentând că „aritmetica parlamentară e complicată”.
Lasconi a subliniat că nu a avut discuții recente cu Ilie Bolojan, lider liberal, însă a menționat că a interacționat cu alți lideri ai PNL după anularea alegerilor prezidențiale. Aceasta a explicat că, în opinia sa, alianțele succesive cu PSD au erodat dreapta politică în România și că este timpul ca PNL să construiască o alianță de dreapta, bazată pe valori pro-europene și pro-NATO. „Eu am avut o discuție (cu reprezentanții PNL – n.r.) și după ce au fost anulate alegerile prezidențiale, pentru că eu cred că dreapta a fost foarte erodată cu aceste două alianțe, deja vorbim de a treia, între PSD și PNL. Eu cred că PNL ar trebui să se rupă definitiv de PSD și cred că putem să facem o construcție de dreapta în care valorile pro-europene, pro-NATO să primeze”, a declarat Elena Lasconi.
Nu există un termen clar pentru realizarea acestei construcții politice, a adăugat Lasconi, menționând că istoricul politic al lui Bolojan sugerează o înclinație spre colaborarea cu PSD. Totodată, ea a indicat că anumiți lideri din coaliția de guvernare ar trebui să considere atragerea USR ca partener la masa guvernării. „Dacă e maturitate, să știți că ar putea să facă un pas, pentru că vedeți și dvs., aritmetica parlamentară e complicată. Acum probabil se gândesc mai bine, pentru că atunci când au făcut această coaliție și nu ne-au dorit la guvernare trebuiau să se gândească mai bine și să aibă maturitatea să facem o construcție solidă, pentru că sunt momente importante în care se vede fragilitatea.”
Declarațiile Elenei Lasconi vin în contextul în care liderii politici din România analizează viitoarele strategii politice pentru a naviga peisajul politic complex al țării.