Elefanții din Africa ar putea utiliza nume pentru a se adresa unii altora, conform unui nou studiu publicat în revista Nature Ecology & Evolution. Cercetătorii au studiat elefanți din Parcul Național Amboseli și Rezervația Națională Samburu, din Kenya, în efortul de a înțelege mai bine comunicarea lor.

Echipa de cercetare a utilizat modele computerizate de învățare automată pentru a analiza sunetele emise de peste 100 de elefanți. Aceste apeluri au dezvăluit o componentă asemănătoare unui nume, sugerând că elefanții ar putea avea sunete specifice care se adresează anumitor indivizi ca destinatari. Aceste apeluri au fost ulterior testate pe 17 elefanți pentru a observa reacțiile lor la chemările care păreau să le fie adresate direct.

„În medie, elefanții au răspuns mai puternic chemărilor care păreau să li se adreseze direct”, a declarat ecologistul comportamental Mickey Pardo de la Universitatea Cornell. „Când auzeau o astfel de chemare, aveau tendința de a se apropia de sursa audio și de a emite mai multe sunete decât atunci când auzeau o chemare pentru alt individ”, a adăugat el.

Cercetările subliniază importanța relațiilor sociale în viața elefanților, Mickey Pardo explicând că elefanții trebuie să învețe să asocieze sunete specifice cu anumiți indivizi pentru a utiliza această formă de comunicare.

Studiul a fost realizat cu participarea biologului George Wittemyer de la Universitatea din Colorado, care a explicat că mamele elefant își cheamă puii pentru a-i liniști sau pentru a verifica starea lor de bine. „Noi credem că astfel de sunete sunt uzuale în ceremoniile de întâmpinare, dar sunt mai rar întâlnite”, a adăugat el.

Concluziile studiului au arătat că elefanții folosesc aceste „nume” într-o manieră arbitrară, similară cu oamenii, spre deosebire de delfini și papagali care imită sunetele specifice. „Modalitatea de adresare folosind nume arbitrare necesită un anumit grad de gândire abstractă”, a specificat Mickey Pardo.