Reclamă

Elefanții din Africa ar putea utiliza nume pentru a se adresa unii altora, conform unui nou studiu publicat în revista Nature Ecology & Evolution. Cercetătorii au studiat elefanți din Parcul Național Amboseli și Rezervația Națională Samburu, din Kenya, în efortul de a înțelege mai bine comunicarea lor.

Echipa de cercetare a utilizat modele computerizate de învățare automată pentru a analiza sunetele emise de peste 100 de elefanți. Aceste apeluri au dezvăluit o componentă asemănătoare unui nume, sugerând că elefanții ar putea avea sunete specifice care se adresează anumitor indivizi ca destinatari. Aceste apeluri au fost ulterior testate pe 17 elefanți pentru a observa reacțiile lor la chemările care păreau să le fie adresate direct.

„În medie, elefanții au răspuns mai puternic chemărilor care păreau să li se adreseze direct”, a declarat ecologistul comportamental Mickey Pardo de la Universitatea Cornell. „Când auzeau o astfel de chemare, aveau tendința de a se apropia de sursa audio și de a emite mai multe sunete decât atunci când auzeau o chemare pentru alt individ”, a adăugat el.

Cercetările subliniază importanța relațiilor sociale în viața elefanților, Mickey Pardo explicând că elefanții trebuie să învețe să asocieze sunete specifice cu anumiți indivizi pentru a utiliza această formă de comunicare.

Studiul a fost realizat cu participarea biologului George Wittemyer de la Universitatea din Colorado, care a explicat că mamele elefant își cheamă puii pentru a-i liniști sau pentru a verifica starea lor de bine. „Noi credem că astfel de sunete sunt uzuale în ceremoniile de întâmpinare, dar sunt mai rar întâlnite”, a adăugat el.

Concluziile studiului au arătat că elefanții folosesc aceste „nume” într-o manieră arbitrară, similară cu oamenii, spre deosebire de delfini și papagali care imită sunetele specifice. „Modalitatea de adresare folosind nume arbitrare necesită un anumit grad de gândire abstractă”, a specificat Mickey Pardo.

Acest studiu subliniază inteligența și complexitatea comunicării elefanților, accentuând importanța conservării și protecției acestora. „Cred că această cercetare scoate în evidență cât de inteligenți și de fascinanți sunt elefanții”, a adăugat George Wittemyer, subliniind necesitatea unor investigații suplimentare pentru a înțelege mai bine sintaxa și modalitățile de codificare a informației folosite de elefanți.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro