Cererile cu mult mai reduse de electricitate şi măsurile cu impact negativ adoptate de Guvern în această perioadă afectează activitatea Electrică. Informațiile au fost publicate recent în urmă unei analize Tardeville.
Situatia se clatină și la case mai mari în acest sector, la nivel european, cererea de electricitate a scăzut cu aproape 5%, pe fondul închiderilor masive ale unităților comerciale și a întreprinderilor.
Analiștii au demonstrat că pandemia afectează destul de grav Electrică în două direcții, respectiv prin cererea mai redusă de electricitate dar şi prin măsurile adoptate de Guvern – în contextul în care compania a avut anul trecut un rezultat net mai mic decât cel înregistrat anul anterior.
„Cererea pentru electricitate a scăzut cu aproximativ 5% la nivel european, pe fondul închiderilor masive ale întreprinderilor. Electrică se află deci în situaţia de a-şi menţine activitatea la standardele normale într-o piaţă cu cerere deficitară. Pe de altă parte, câteva dintre măsurile adoptate recent de Guvern le afectează furnizorilor de electricitate şi gaze naturale încasările şi cash-flow-ul” rezultă din analiză întocmită de Tradeville.
Un alt punct important în această situație este și amânarea facturilor la electricitate pentru Întreprinderile mici și mijlocii ceea ce va afecta din nou cash flow-ul furnizroului Electrica.
Totodată, este important de mentionat că în conformitate cu Ordonanţa militară nr. 4/2020, companiile din sectorul energetic nu vor mai putea să majoreze tarifele pentru electricitate sau gaze naturale peste nivelurile de la dată emiterii ordonanţei.Mai mult, acestea pot doar să le reducă raportat la cerere și oferta, astfel că nici în acest caz Electrica nu poate redresa rapid pierderile.