Reclamă
Reclamă

El Salvador a trimis încă 2.000 de membri ai bandelor de infractori în cea mai nouă închisoare a țării. Este vorba despre Centrul de Izolare a Terorismului (CECOT), un centru de detenție mamut care poate găzdui zeci de mii de prizonieri. Imagini difuzate de autorități arată deținuții îmbrăcați sumar și forțați să alerge.

În ianuarie anul trecut, autoritățile din El Salvador au deschis una dintre cele mai mari închisori din America de Sud, în contextul unei infracționalități în creștere legată de bande de crimă organizată și a supraaglomerării închisorilor existente. CECOT se află la 74 de kilometri distanță de capitala San Salvador.

El Salvador avea în 2022 cei mai mulți oameni încarcerați la suta de mii de locuitori din lume, peste 1.000. Pe următoarele poziții se află Cuba, cu 794, Rwanda cu 621, Turkmenistan cu 576 și Samoa Americană cu 538 deținuți la suta de mii de locuitori.

Reclamă

Din cauza măsurilor stricte de securitate, mii de persoane din El Salvador nu au primit vești de la rudele reținute de luni de zile. Unele familii încearcă să-și găsească rudele în imaginile sau clipurile video publicate de autorități, iar în cazul închisorilor de minimă securitate, îi caută prin găurile din gard, conform relatărilor BBC.

BBC nu a primit acces să intre în CECOT, dar a recreat detaliile închisorii pe baza fotografiilor și clipurilor video distribuite de guvernul salvadorian, precum și pe informații oferite sub condiția anonimității de un inginer implicat în construcția închisorii. Potrivit sursei citate, CECOT are 256 de celule, fiecare putând găzdui până la 156 de deținuți. Paturile sunt metalice și suprapuse, iar în fiecare celulă există două toalete complet expuse și două zone pentru spălarea hainelor. Nu există ventilatoare, aer condiționat sau ferestre.

Dimensiunea fiecărei celule este de 7,4 metri pe 12,3 metri, adică o suprafață de 91 de metri pătrați. Aceasta înseamnă că fiecare deținut are la dispoziție un spațiu personal de 0,58 metri pătrați. Crucea Roșie recomandă 3,4 metri pătrați pentru fiecare deținut.

Autoritățile din El Salvador au anunțat că nu se așteaptă ca prizonierii din CECOT să fie eliberați vreodată.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro