Cel mai rapid supercomputer din lume a fost lansat oficial la Laboratorul Național Lawrence Livermore din California. El Capitan, un proiect de 600 de milioane de dolari, va fi utilizat în principal pentru sarcini clasificate, printre care securizarea rezervei de arme nucleare a Statelor Unite. Laboratorul a anunțat că supercomputerul va contribui la cercetări în probleme de securitate națională, inclusiv descoperirea de noi materiale, fizica energiilor înalte și proiectarea armelor.
Deși testele nucleare sunt interzise în SUA din 1992, verificarea și simularea armelor nucleare existente sunt necesare, iar El Capitan va juca un rol esențial în aceste procese datorită puterii sale de calcul incredibile. Cu o capacitate de 1,7 exaFLOPS și capacitatea de a ajunge până la 2,7 exaFLOPS, El Capitan redefinește limitele puterii de calcul, depășind performanțele celor mai avansate laptopuri de programare care ajung la câteva sute de gigaFLOPS.
Lansarea supercomputerului El Capitan marchează o etapă importantă, fiind al treilea sistem de calcul la nivel exa, după Frontier de la Laboratorul Național Oak Ridge. El Capitan a fost dezvoltat pentru a înlocui Sierra, un supercomputer utilizat din 2018, și care acum se află pe locul 14 în topul mondial al vitezelor de calcul. El Capitan este de 20 de ori mai rapid decât Sierra.
Supercomputerul necesită infrastructură de răcire impresionantă, folosind 28.000 de tone de lichid de răcire. Cu o suprafață de 700 de metri pătrați, echivalentă cu aproape trei terenuri de tenis, El Capitan cântărește aproape 600 de tone, o masă comparabilă cu cea a patru balene albastre sau 100 de elefanți africani, potrivit NBC.
El Capitan este un instrument esențial pentru continuarea cercetărilor critice legate de securitatea națională a SUA, contribuind la protejarea și modernizarea arsenalului nuclear existent.