Reclamă

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat oficial Egiptul ca fiind o țară „liberă de malarie”, certificatul fiind ridicat luni de Ministerul Sănătății egiptean, marcând un punct de cotitură important după aproape un secol de eforturi de eradicare a unei boli care a afectat regiunea încă din vremea faraonilor.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat importanța acestui pas, considerându-l unul „cu adevărat istoric” și felicitând Egiptul pentru determinarea sa de a eradica „virusul antic” și a deveni o „sursă de inspirație pentru alte țări din regiune”. „Malaria este la fel de veche ca însăși civilizația egipteană, dar boala care i-a chinuit pe faraoni aparține acum istoriei, nu viitorului”, a afirmat directorul OMS.

Egiptul se alătură acum celor 44 de țări care sunt considerate libere de malarie de OMS. Ministrul Sănătății din Egipt, Khaled Abdel Ghaffar, a declarat că primirea certificatului „liber de malarie” reprezintă nu sfârșitul călătoriei, ci începutul unei noi etape în menținerea acestor realizări.

Certificatul este acordat doar după ce o țară demonstrează că a întrerupt transmiterea bolii timp de cel puțin „ultimii trei ani consecutivi” și poate „preveni restabilirea transmiterii”, potrivit ministrului. Malaria este o boală care se răspândește în special în țările tropicale, fiind transmisă de țânțari, și provoacă anual moartea a peste 600.000 de persoane, majoritatea în Africa, conform datelor OMS.

Istoricul malariei în Egipt este foarte vechi, fiind descoperite dovezi ale prezenței malariei în mumiile faraonilor, inclusiv cea a lui Tutankhamon. Primele măsuri pentru reducerea riscurilor de contact cu țânțarii purtători au început în anii 1920 prin interzicerea cultivării orezului și altor culturi lângă locuințe. Construirea Barajului Aswan a creat însă noi provocări, deoarece apa stagnantă a crescut zonele în care țânțarii puteau să se înmulțească.

Cu toate acestea, până în 2001, Egiptul a reușit să țină malaria „ferm sub control”, iar în 2014, atunci când un focar a izbucnit în Aswan, autoritățile au intervenit prompt. De atunci, numărul infecțiilor a scăzut continuu, atingând nivelul actual, care a permis obținerea certificatului de țară liberă de malarie.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro