În contextul recentelor tensiuni între Iran și Israel, țările din Golful Persic, în special Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, au demarat inițiative diplomatice pentru a evita escaladarea conflictului în regiune. Aceste eforturi sunt motivate de teama unei posibile conflagrații care ar putea afecta grav stabilitatea și planurile de dezvoltare ale regiunii.

În ultimii ani, relațiile dintre Israel și unele state din Golf au cunoscut o îmbunătățire semnificativă, Emiratele Arabe Unite și Bahrain stabilind acorduri de normalizare cu Israelul în 2020. De asemenea, s-a discutat despre un potențial acord între Arabia Saudită și Israel, însă progresul acestor discuții a fost întrerupt din cauza recentelor tensionări ale situației în Gaza.

În acest context tensionat, un război direct între Israel și Iran ar putea avea repercusiuni grave pentru țările din Golf, având în vedere poziția geografică a acestora și prezența bazelor militare americane. De aceea, eforturile diplomatice sunt esențiale pentru a preveni o astfel de escaladare. "Nimeni nu vrea o escaladare. Toată lumea vrea să limiteze situația", a afirmat o sursă apropiată cercurilor guvernamentale din Golf.

Pe lângă stabilirea legăturilor îmbunătățite cu Iranul și Israelul, statele din Golf au beneficiat și de suportul Statelor Unite în încercările lor de a media conflictul și de a împiedica o escaladare. În acest sens, s-a menționat că Statele Unite utilizează țările din Golf pentru a transmite mesaje către Iran, în încercarea de a limita tensiunile regionale.

În ciuda provocărilor actuale, surse și analiști din regiune consideră că cel mai critic moment a trecut, iar eforturile diplomatice actuale ar putea contribui la menținerea păcii și stabilității în regiune. Pe de altă parte, amenințările și acțiunile de natură militară continuă să reprezinte un factor de risc, în special confiscarea unei nave de marfă de către Iran în Strâmtoarea Hormuz și atacurile repetate ale grupării Houthi asupra transportului maritim și a instalațiilor energetice din Arabia Saudită.