Reclamă

Contrar așteptărilor generale, legarea trompelor uterine nu garantează prevenirea totală a sarcinilor nedorite, relevă un studiu recent efectuat de cercetători din California. Studiul, ale cărui concluzii au fost publicate în NEJM Evidence și citate de StudyFinds, arată că rata de sarcină neplanificată după sterilizarea tubară în Statele Unite variază între 2,9% și 5,2%.

La nivel național, aproximativ 65% dintre femeile cu vârste între 15 și 49 de ani recurg la metode contraceptive, legarea trompelor fiind adesea văzută ca o metodă extremă de a evita sarcinile. Această procedură chirurgicală presupune, în general, clamparea, tăierea sau îndepărtarea trompelor uterine, fiind percepută ca o soluție „permanentă” pentru prevenirea sarcinii.

În acest context, peste 21% dintre femeile cu vârste între 30 și 39 de ani și 39% dintre femeile de peste 40 de ani aleg această procedură. Aceasta este o alegere frecventă în rândul femeilor cu venituri mici și celor cu afecțiuni medicale cronice. Cu toate acestea, studiul din California arată că, deși este considerată o soluție definitivă, ligatura tubară nu este infailibilă în abolirea fertilității.

Studiile anterioare estimau că mai puțin de 1% dintre femeile supuse sterilizării tubare rămân însărcinate. Totuși, cercetarea actuală evidențiază că șansele sunt mult mai mari în comparație cu alte opțiuni contraceptive. „Persoanele care utilizează un implant de braț contraceptiv sau un sterilet sunt mai puțin susceptibile de a rămâne însărcinate decât cele care au trompele legate”, a subliniat Schwarz, unul dintre cercetătorii implicați în studiu.

Studiul a evaluat patru cicluri de anchetă națională privind creșterea familială derulate din 2002 până în 2015, implicând 31.000 de femei, din care 4.184 aveau sterilizări tubare. Se evidențiază că, după primul an de la intervenția chirurgicală în perioada 2013-2015, rata sarcinilor era de 2,9%. În plus, șansele de sarcină au fost mai mari în cazul respondentelor care au fost mai tinere când au optat pentru această procedură.

Prin urmare, femeile care iau în considerare ligatura tubară ar trebui să fie informate despre riscurile și șansele crescute de a rămâne însărcinate în comparație cu alte metode contraceptive, potrivit studiului efectuat de cercetătorii din California.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro