Reclamă

Uniunea Europeană a impus Kremlinului 14 pachete de sancțiuni de la începerea invaziei Rusiei în Ucraina, cu scopul de a slăbi ‘mașina de război’. Cu toate acestea, la aproape trei ani distanță, rezultatele pozitive ale acestor măsuri nu sunt încă evidente, potrivit unei analize realizate de France Presse, preluată de Agerpres.

Creșterea economică a Rusiei a scăzut, dar rămâne la peste 4%, ceea ce, conform Kremlinului, indică faptul că sancțiunile occidentale nu sunt eficiente. Mai mult, guvernul rus a anunțat o creștere de 30% a bugetului apărării pentru anul viitor.

Guntram Wolff, cercetător la Institutul Bruegel și profesor la Université libre din Bruxelles, explică faptul că ‘Sancțiunile sunt eficiente doar atunci când coaliția care le impune este suficient de mare’. Rusia beneficiază de sprijinul unor țări precum China și India, făcând dificilă aplicarea unor sancțiuni eficiente din partea Occidentului.

Sancțiunile care interzic exporturile de produse tehnologice către Rusia au fost ocolite ușor cu ajutorul unor țări terțe, cum sunt China, Turcia și Emiratele Arabe Unite. David O’Sullivan, emisarul special al UE pentru sancțiuni, recunoaște că ‘ingeniozitatea’ rușilor în a obține aceste produse este ‘considerabilă’.

Într-un exemplu concret, exporturile europene către Turcia au crescut cu 38% între 2021 și 2023, iar cele turce către Rusia au crescut cu 72% în aceeași perioadă, potrivit unui studiu al Institutului Jacques Delors.

O’Sullivan a declarat că Uniunea Europeană preferă să folosească metode diplomatice pentru a rezolva problema, dar Vladislav Vlasiuk, consilierul președintelui ucrainean, a subliniat necesitatea unor sancțiuni mai stricte, în contextul identificării de tehnologii europene în armamentul rusesc.

UE caută însă soluții, impunând restricții întreprinderilor europene de a reexporta ‘know-how-ul’ către Rusia. Implementarea acestor măsuri este dificilă, iar companiile întâmpină provocări în a menține controlul asupra produselor pe care le vând.

Oficialii europeni încearcă să extindă clauza de interzicere a reexporturilor și către filiale, dar există unele rezistențe, potrivit lui O’Sullivan. BusinessEurope, lobby-ul întreprinderilor de la Bruxelles, subliniază necesitatea unor direcții clare pentru a aplica sancțiunile în mod eficient.

Guntram Wolff sugerează ca UE să se inspire din legislația strictă aplicată sistemului financiar pentru prevenirea spălării banilor sau terorismului. Sancțiunile au însă efecte limitate, dar David O’Sullivan susține că acestea fac ‘mai dificilă, mai lungă și mai costisitoare’ pentru Rusia achiziția de produse pentru industria sa de armament.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro