Izolarea la domiciliu aduce lucruri bune, dar și mai puțin bune în viața noastră. Jurnalistul Ion Cristoiu a vorbit despre aceste efecte ale autoizolării în emisiune “Gândurile lui Cristoiu”. Acesta susține că tipul petrecut cu familia între patru pereți ne ajută să o redescoperim, dar în același timp ne putem da seama că partenerul nu este ceea ce ne dorim.

Reclamă

Efecte pozitive

  • Societatea omenească ajunsese într-un stadiu în care plăcerile vieții erau atât de sofisticate că nu mai puteau fi satisfăcute. Nu mai spun că nu era o plăcere să te plimbi prin parc. Vom redescoperi plăcerile simple.
  • Din perioada interbelică e Legea consecințelor negândite- o operațiune, o decizie și ea are- tu te gîndești la efecte negative- dar ea are și efecte pozitive- de exemplu efecetele pozitive acum, cele climatice
  • Nu am nimic împotriva minorităților sexuale, etnice, dar era o nebunie, se punea la îndoială cuplul bărbat-femeie, mamă-tată, care este esența vieții omenești, era o prostie…o jignire dacă spui că e mamă, parcă se tâmpiseră cu toții. Acum descoperim un lucru definitoriu… viața. să trăiești sau să nu trăiești.
  • Au dispărut toate temele cum să dispară genul feminin, au vrut să scoată genurile din gramatică.
  • Redescoperirea familiei- statul în case se va prelungi. E un bun prilej al verificării vieții de cuplu. Cine trece fără să divorțeze prin această perioadă, vor fi împreună până la adânci bătrâneți. Pentru că e un moment în care trebuie să te adaptezi unul la celălalt, nu mai are mare importanță iubirea, pasiunea. Se descoperă viața de familie. Părinții își descoperă copiii, copiii își descoperă părinții, descoperă trăinicia relației dintre tată și mamă.
  • Până acum ieșirea omului la discotecă, petreceri, stadion, în societatea modernă, omul modern se temea să rămână cu el însuși, cum ar spune călugării, să stea gândindu-se cine e el.
  • Acum omul nu mai are unde să iasă, să scape de el însuși. Ne întrebam cum ședea călugărul într-o peșteră și nu se plictisea. Vom învăța și noi călugăria, statul de unui singur, plăcerea de a te uita la stele. Până acum nu știai că există afară

Efect negativ

  • Efectul negativ este că foarte multe cupluri se vor destrăma. Cuplurile se verifică, cum spun eu, prin ce se numește „a te înțelege”, până acum era ușor: el la serviciu, ea la fel, aveau amanți amândoi, erau ipocriți. Acum, până la urmă stând, își dau seama într-o lună dacă merită să fii împreună. Cum e vorba la Găgești: se potrivesc și se înțeleg.