Reclamă

Majorarea pensiilor, conform noii legi a pensiilor, va avea un impact semnificativ asupra consolidării fiscale a României, potrivit președintelui Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

Acesta a avertizat că presiunea generată de majorările de 40% până în 2024 va face dificilă menținerea stabilității economice a țării și va pune în pericol obiectivul de reducere a deficitului bugetar.

Eforturi mari pentru a face față crizei economice

Daniel Dăianu consideră că guvernul român va întâmpina dificultăți în gestionarea deficitului bugetar în anul următor, ca urmare a majorării pensiilor.

El subliniază că este necesar ca clasa politică să depună eforturi considerabile pentru a face față crizei economice cu care se confruntă țara.

„Implementarea legii pensiilor complică procesul de consolidare fiscală. În acest an, deficitul bugetar ar putea ajunge la aproximativ 6%, iar în anul următor ar trebui să se situeze la 5% din PIB, în urma unor măsuri fiscale. Trebuie să facem tăieri de cheltuieli acolo unde este posibil, dar trebuie să fim prudenți, deoarece tăierile nesăbuite pot avea consecințe grave. Trebuie să urmăm un regim fiscal echitabil, care să nu implice neapărat creșteri de taxe și impozite, ci eliminarea excepțiilor și privilegiilor”, a declarat Daniel Dăianu conform Digi24.

Prognozele Comisiei Europene

Potrivit raportului economic de toamnă al Comisiei Europene pentru România, creșterea PIB-ului real este estimată să încetinească până la 2,2% în 2023, din cauza inflației ridicate, a condițiilor financiare restrictive și a cererii externe mai reduse.

Cu toate acestea, se preconizează o accelerare treptată a creșterii economice în perioada de prognoză. Inflația, în afara energiei și alimentelor, este estimată să scadă abia în 2024 și 2025.

De asemenea, piața forței de muncă va rămâne restrânsă, chiar și în contextul unei creșteri economice mai reduse, ceea ce va menține presiunea asupra majorărilor salariale la un nivel ridicat.

Deficitul bugetar este estimat la 6,3% din PIB pentru 2023, înainte de a scădea la 5,3% în 2024 și 5,1% în 2025, datorită măsurilor de consolidare fiscală care vor fi implementate începând cu ianuarie 2024. Comisia estimează că ponderea datoriei în PIB va ajunge la 5,5% în 2025.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro