Reclamă

Munca de acasă, preferată de mulți, aduce și dezavantaje, pe lângă beneficiile cunoscute. Medicii au descoperit probleme de sănătate noi în rândul celor care lucrează de acasă. Specialiștii sunt de părere că controalele efectuate de Medicina Muncii ar trebui actualizate.

Pandemia COVID-19 a determinat creșterea numărului de persoane care lucrează de acasă. Acest lucru are efecte devastatoare asupra sănătății mintale. Numărul cazurilor de anxietate și depresie a crescut, în special în rândul tinerilor adulți. Lipsa interacțiunii umane, sedentarismul și stresul pot duce la tulburări psihologice. Acestea influențează organismul și pot accelera apariția unor afecțiuni precum obezitatea și diabetul, explică Dr. Nicoleta Buchet, medic de Medicina Muncii.

Efectele devastatoare ale muncii de acasă

Controalele anuale ale angajaților trebuie să se adapteze la noul stil de lucru și la pericolele care se întrevăd. Medicina Muncii ar trebui să evalueze în detaliu aspectele legate de echilibrul între muncă și viață personală, promovarea unui stil de viață sănătos și metodele de gestionare a stresului.

Sedentarismul poate afecta sănătatea, iar obezitatea, dislipidemia și diabetul zaharat de tip II sunt doar câteva dintre afecțiunile asociate cu lipsa mișcării. Orele petrecute în fața calculatorului pot suprasolicita musculatura spatelui, provocând disconfort și durere și, în timp, chiar defecte de aliniament ale coloanei vertebrale. Tulburările de vedere nu trebuie neglijate, conform Clicksănătate.ro.

Efectele negative ale lucratului de acasă. Cu ce probleme de sănătate te poți confrunta

Cu ce probleme se pot confrunta cei care lucrează de acasă

Se recomandă ca atunci când lucrăm la birou, să luăm pauze la intervale de o oră pentru a ne mișca și a privi la distanță. Lipsa contactului interuman poate genera anxietate, lipsa poftei de viață sau chiar depresie. Conceptul „work from home” aduce avantaje, dar și potențiale riscuri pentru sănătate, care trebuie tratate cu seriozitate de medicii de medicina muncii.

După examenul de Medicina Muncii, un angajat poate fi apt, apt condiționat, inapt temporar sau inapt definitiv. Starea de sănătate determină posibilitatea angajatului de a lucra în condițiile locului de muncă. Dacă medicul stabilește inaptitudinea temporară, salariatul poate fi în concediu medical. În cazul inaptitudinii definitive, angajatorul poate dispune concedierea sau propune un alt loc de muncă compatibil cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicina muncii.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro