Distanțarea socială este o armă cu două tăișuri, potrivit specialiștilor. Deși, cel puțin până în prezent, pare a fi singura metodă eficientă de luptă cu virusul SARS-CoV-2, efectele izolării asupra psihicului uman sunt îngrijorătoare și cu urmări pe termen lung, după cum avertizează psihologii.
Un studiu sociologic recent, realizat de compania IPSOS, aplicat unui număr de 14 mii de participanți, relevă că aproape jumătate (43%) dintre respondenți sunt nerăbdători să se întoarcă la existența lor obișnuită. 34% dintre cei intervievați s-au declarat îngrijorați pentru sănătatea proprie, în timp ce un procent de 15% au spus că se simt singuri. Nu în ultimul rând, 12% dintre respondenți au spus că sunt nemulțumiți de restricțiile impuse de autorități asupra libertății personale a cetățenilor.
De asemenea studiul a arătat că mai mult de jumătate dintre respondenți, mai exact 55%, sunt îngrijorați pentru persoanele vulnerabile sau slabe, iar 31% s-au declarat mulțumiți de faptul că actuala situație le permite să stea mai mult timp cu familia. 22% dintre cei chestionați au răspuns că se simt inspirați de oamenii care se adaptează.
Psihologii însă trag un semnal de alarmă și avertizează că până și persoanele cu o adaptabilitate bună pot experimenta o serie de probleme legate de izolare, distanțarea de cei dragi și teama pentru securitatea lor fizică și financiară.
„Aceste dezechilibre se pot manifesta de la simple tensiuni, stări de stres controlat, agitație, la tulburări de comportament cum ar fi: anxietate, atacuri de panică, depresie”, a declarat psihoterapeutul Laura Ștefan pentru Digi24.ro.
Printre cele mai dramatice efecte ale stresului provocat de izolare se numără chiar suicidul și episoadele de furie intensă, după cum se arată în jurnalul medical The Lancet. Publicația a efectuat o analiză a mai multor studii realizate în țări precum Canada, Suedia, China sau Coreea de Sud, afectate de-a lungul timpului de epidemii. Cele mai multe dintre rezultatele analizate au avut ca numitor comun efecte psihologice negative, printre care stresul post-traumatic, confuzia și iritabilitatea.