Unii simt diferit gustul mâncării, alții au dureri de spate, unii rămân cu dureri inimaginabile de cap, iar în cele din urmă, multe persoane se confruntă și cu căderea părului. Multe femei care au trecut prin această boală nemiloasă au raportat acest „efect advers” al infectării cu coronavirus. Un medic specialist dermatolog a explicat de ce se întâmplă acest lucru și ce trebuie făcut.
Când trebuie să ne prezentăm la medic
În medie se știe că este normal să cadă cam 80-100 de fire de păr pe zi. O cădere de peste 150 de fire de păr pe zi este deja considerată patologică și trebuie ca persoana respectivă să se prezinte la medic pentru a descoperi dacă factorul declanșator este reprezent de boli infecțioase, boli endocrinologice (tiroidiene), dezechilibre nutriționale, stres.
„Infecția cu virusul corona, pe lângă afectarea stării generale de sănătate se asociază și cu anxietate, stres emoțional. Aceste lucruri stimulează trecerea firelor de păr din stadiul anagen (de creștere) în stadiul telogen (de cădere)”, a declarat medicul dermatolog Dana Bratu pentru „Ce se întâmplă doctore?”.
La cât timp de la infectarea cu coronavirus ne putem aștepta la acest efect?
Conform medicului, căderea părului este asociată efluviului telogen apare la aproximativ 2-3 luni de la apariția factorului declanșator, adică de la infecția activă cu Sars-CoV-2.
Specialistul explică faptul că această problemă este temporară. Pacienții se confruntă cu acest simptom timp de trei luni, după care părul începe să crească de la sine. Oamenii simt o pierdere a podoabei capilare în special în zona tâmplelor, explică medicul, iar fenomenul devine mai dur după spălarea sau pieptănarea părului.
Ce putem face pentru a combate această problemă?
„Având în vedere puternicul impact emoțional al bolii asupra noastră, cel mai bun mod de a preveni căderea părului rămâne gestionarea cu mult calm a bolii. Suportul psihologic al celor dragi, comunicarea cu medicii specialiști, dieta echilibrată și evitarea exceselor sunt foarte importante. Efluviul telogen acut se vindecă o dată cu tratamentul bolii de fond, în acest caz, covid”, a declarat medicul dermatolog.