Într-o serie de declarații recente pe X, fostul șef al SRI, Eduard Hellvig, a împărtășit viziunea sa pessimistă asupra direcției în care se îndreaptă politica internațională și diplomația în contextul conflictelor globale, subliniind o poziție îngrijorătoare pentru anul 2024. Descriind anul viitor drept unul marcat de „ură și ideologie în stare pură”, el sugerează un peisaj politic internațional închegat în conflict și tensiune.

Detaliind evenimentele recente, Hellvig a menționat sprijinul Iranului pentru rebelii Houthi din Yemen și gruparea Hamas, care au provocat tulburări în Israel. Această implicare directă a Iranului, potrivit lui Hellvig, contribuie la agravarea situației în Orientul Mijlociu, indicând o poziție mai agresivă și mai încrezătoare a țării în arena internațională.

Pe fundalul acestor tensiuni, Hellvig exprimă o viziune sumbră asupra eficacității diplomației în contextul actual, considerând că „diplomația pare a-și epuiza rapid resursele”, în timp ce comunitatea internațională se pregătește pentru scenariul cel mai negativ. Reflectând asupra acestei perspective, el remarcă: „Unul dintre acele momente în care îți dorești să nu ai dreptate”.