Cazurile de dispariție în România sunt din ce în ce mai dese. Indiferent că este vorba despre dispariții ale copiilor sau ale adulților, provoacă multă durere și panică în rândul apropiaților. Ideea de a dispărea cineva drag reprezintă un mare coșmar, însă singurul lucru pe care îl putem face este să răspândim informația și să anunțăm autoritățile, atunci când observăm ceva neobișnuit.
Eduard-Gabriel este un băiețel de doar 5 anișori, din Craiova. Anunțul dispariției a fost făcut de către către o femeie de 35 de ani, din comuna Gîngiova. Aceasta locuiește fără forme legale în orașul Craiova. În seara de 22 martie, femeia s-a adresat Secției 5 de Poliție Craiova. I-a informat pe oamenii legii că fiul ei a dispărut. Mama acestuia a povestit cum Mateescu Eduard-Gabriel, în vârstă de doar 9 ani, a plecat de acasă în mod voluntar din locuința sa, în jurul orei 14:00. De atunci, nimeni nu l-a mai văzut.
Strigăt de ajutor al unei mame care nu-și mai găsește copilul
Dispariția copilului este cel mai greu lucru pentru un părinte. Singurul lucru care rămâne de făcut este să apeleze la ajutorul autorităților și al cetățenilor. Astfel, mama lui Eduard a oferit câteva informații importante despre fiul ei.
Semnalmente: băiatul are 1,55 m înălțime, greutatea 50 kg, față ovală, ochi căprui, păr de culoare șaten și tuns scurt, tenul deschis la culoare.
Guvernul României a aprobat proiectul de Lege cu privire la căutarea persoanelor dispărute din România
Guvernul a aprobat sâmbătă, 2 octombrie 2021, proiectul de Lege privind căutarea persoanelor dispărute, care îmbunătățește cadrul legal existent, oferind autorităților mijloace și metode eficiente de căutare a persoanelor dispărute.
Proiectul vizează, în principal, constituirea de structuri specializate în cadrul Poliției Române pentru căutarea persoanelor dispărute. Stabilește obligația oricărei unități de poliție de a primi sesizări privind dispariția unor persoane. Dar și de a se sesiza din oficiu cu privire la dispariția unei persoane. În situațiile în care informațiile primite nu pot fi înregistrate ca sesizări.
De asemenea, se reglementează un mecanism simplu de aderare a persoanelor fizice sau juridice la activitățile de găsire a persoanelor dispărute. Totodată, se simplifică procedura de declanșare a mecanismului de alertă în cazurile de dispariție a minorilor. Și integrarea în acest mecanism a sistemelor tehnice actuale din domeniul avertizării populației în situații de urgență (aplicația DSU și sistemul RO ALERT).
Ce prevede noul proiect de Lege
Proiectul de act normativ prevede condițiile și procedurile de utilizare a unor metode de căutare a persoanelor dispărute. Care presupun restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale ale omului. Fiind stabilit dreptul polițiștilor de a solicita și de a obține date informatice atunci când sunt indicii că acestea pot servi la găsirea persoanei dispărute.
Totodată, sunt prevăzute instrumentele organizatorice și operative specifice căutării în teren a persoanelor dispărute. Inclusiv cu referire la efectuarea de verificări în spații delimitate folosite ca locuință sau ca sediu.
Sunt reglementate și normele specifice bazelor de date utilizate în activitatea de căutare a persoanelor dispărute. Inclusiv constituirea unor dosare ale persoanelor expuse riscului dispariție. Dar și stabilirea unor infracțiuni în cazul sesizării nejustificate a dispariției unei persoane sau a obstrucționării procedurilor de căutare.
În ceea ce privește cooperarea internațională, sunt cuprinse aspecte privind primirea și formularea unor cereri de asistență și transmiterea semnalărilor în baze de date internaționale.
Proiectul de lege este construit pe baza unor principii care plasează în centrul demersului persoana dispărută (interesul superior al persoanei dispărute, prioritizarea cazurilor de dispariție, rolul activ al autorităților publice, publicitatea cazurilor de dispariție, confidențialitatea datelor privind viața privată și nediscriminarea).
Proiectul de lege urmează să fie transmis Parlamentului României pentru dezbatere în procedură de urgență, se arată într-un comunicat de presă.