Previziunile au fost făcute chiar de economistul-șef al FMI, care a adăugat că pe piațele economice pot apărea noi turbulențe, potrivit Blooomberg.
Sume mai mari pentru statele în curs de dezvoltare
Statele în curs de dezvoltare ar putea avea nevoie de o sumă mai mare, decât cele 2500 de miliarde de dolari, așa cum prevăzuse inițial FMI, a afirmat joi economistul şef al FMI, Gita Gopinath.
FMI va apele la toate resursele sale de creditare
Potrivit specialistului FMI o să fie nevoit să apeleze la toate resursele sale de creditare actuale, în valoare de 1.000 de miliarde de dolari.
Totodată, FMI ar putea spune statelor și care este suma pe care acestea vor trebui să o împrumute.
„Ştim că această criză nu va dispărea prea curând. Lucrurile se vor înrăutăţi. Criza sanitară nu a fost încă rezolvată”, a spus Gita Gopinath, potrivit Agerpres
Cele 3 scenarii din raportul FMI
Potrivit celui mai raport ,, World Economic Outlook”, din aprilie, FMI, preconiza că PIB-ul mondial va înregistra un declin de 3% în acest an.
Totuși, acestă prevederea se baza pe un scenariu în care pandemia va dispărea din a doua jumătate a anului, iar statele ar putea renunța treptat la măsurile de izolare.
Însă această ipoteză are șanse minime să se adeverească acum.
FMI a mai prevăzut că în cazul în care pandemia ar dura mai mult, 3% din PIB s-ar șterge, în acest an comparativ cu scenariul de bază.
Cel mai rău scenariu
Iar în cazul în care are exista o pandemie mai prelungită, care se va relua și în 2021, atunci se va face o revizuire în jos a prognozelor cu 8%, potrivit FMI.
Un fost economist-șef al FMI, Kenneth Rogoff, a spus că unele state vor avea nevoie de o reducere a datoriilor, în locul amânarii unor plăţi, din cauza unei crize a solvabilităţii.