Retrogradarea perspectivei de rating a României de către agenția Fitch ar putea conduce la un sprijin financiar din partea Fondului Monetar Internațional (FMI), avertizează economistul Adrian Negrescu. Decizia agenției de rating, care a modificat perspectiva IDR a României de la stabil la negativ, în timp ce a confirmat ratingul BBB-, este considerată o lovitură serioasă pentru economia națională.
Negrescu atrage atenția asupra numărului record de indicatori financiari negativi înregistrat în România acest an, care include cel mai mare deficit bugetar și datoria publică istorică. „România reuşeşte, în acest an, o serie de recorduri negative din punct de vedere financiar – care ridicau deja multe semne de întrebare”, a declarat economistul pentru News.ro.
Economistul a subliniat necesitatea unui guvern solid și a unui plan care să prevină coborârea ratingul la nivelul de „junk”. Acesta consideră că astfel de acțiuni ar putea menține încrederea investitorilor și ar putea evita necesitatea unui imprumut extern.
El și-a exprimat îngrijorarea față de propunerea politică de a introduce un impozit progresiv combinat cu menținerea cotei unice, numindu-l „un mesaj controversat”. Negrescu avertizează că fără un plan coerent de reforme și fără reasigurarea investitorilor, drumul „spre junk” ar putea deveni inevitabil.
Negrescu avertizează, de asemenea, asupra efectelor directe ale deprecierii ratingului asupra populației, menționând că dobânzile la împrumuturi ar rămâne la un nivel mult mai ridicat decât media europeană, iar inflația ar continua să fie mare din cauza costului ridicat al banilor.
În concluzie, economistul sugerează că, fără soluții la criza bugetară, România ar putea apela la un împrumut de la FMI în valoare de 40-50 de miliarde de euro, însoțit de măsuri de austeritate mai dure.
Agenția Fitch a revizuit perspectiva ratingului României din cauza „credibilității politice erodate”, incertitudinii politice și a derapajelor fiscale.