Germania și Franța, cele mai puternice economii ale Europei, întâmpină dificultăți economice și politice, contribuind la perspectivele generale de recesiune pe continent, potrivit unui raport News.ro. Activitatea companiilor din sectoarele de producție și servicii din aceste state a scăzut semnificativ în luna septembrie, depășind previziunile analiștilor.
În Germania, indicele compozit al managerilor de achiziții (PMI) a coborât la 47,2 în septembrie, de la 48,4 în august. Aceasta reprezintă un minim al ultimelor șapte luni și este sub așteptările economiștilor, care preconizau un nivel de 48,2. La rândul ei, Franța a înregistrat un PMI compozit de 47,4 în septembrie, față de 53,1 în august, acesta fiind cel mai scăzut nivel din ultimele opt luni și sub așteptările de 50,6.
Pentru zona euro per ansamblu, datele S&P Global arată că activitatea de afaceri a scăzut la 48,9 în luna septembrie, de la 51 cu o lună înainte, marcând o contracție a economiei pe fondul contextului socio-politic tensionat din cele două țări-cheie. Andrew Kenningham, economist-șef la Capital Economics, a declarat: „Scăderea mare a PMI compus din zona euro sugerează că economia încetinește puternic, că Germania este în recesiune, iar impulsul dar de Jocurile Olimpice în Franța a fost scăzut”.
Economia Germaniei, odată un exemplu de creștere, se confruntă cu probleme structurale, inclusiv prețuri mai mari la energie și competiția cu China. Economiștii preconizează o creștere economică de doar 0,3% în 2024. Cyrus de la Rubia, economist-șef la Hamburg Commercial Bank, a declarat că o recesiune tehnică este iminentă, estimând o scădere de 0,2% a PIB-ului în trimestrul curent.
În Franța, noul prim-ministru Michel Barnier se confruntă cu formarea unui buget pentru 2025 sub presiune, într-un context politic volatil. Deficitul bugetar al țării, considerat excesiv de Comisia Europeană, solicită măsuri urgente pentru reducerea acestuia, iar guvernul trebuie să evite măsuri disciplinare din partea UE.
Amenințările politice din partea formațiunii de extremă dreaptă, Adunarea Națională, atât în Franța cât și în Germania prin Alternativa pentru Germania, reflectă provocările politice și economice cu care se confruntă regiunea. Ian Bremmer, președintele Eurasia Group, a exprimat îngrijorarea că „centrul face implozie în cele două mari economii ale Uniunii Europene”, subliniind creșterea forțelor politice extreme.
Astfel, peisajul politic instabil al celor două țări compune un tablou îngrijorător pentru întreaga regiune, cu impacturi economice și sociale potențiale, subliniind fragilitatea economică a zonei euro.