Reclamă

Economia Ucrainei a depășit economia Rusiei la mai mulți indicatori-cheie pentru prima dată de la începutul invaziei la scară largă în 2022, potrivit unei analize a publicației The Economist. Cu toate acestea, economia ucraineană rămâne cu un sfert mai mică decât era în 2021.

Banca Națională a Ucrainei estimează creșteri ale produsului intern brut (PIB) de 4% în 2024 și de 4,3% în 2025, în timp ce moneda națională rămâne stabilă, iar rata dobânzii a atins 13,5%, cea mai scăzută valoare din ultimele 30 de luni. În Rusia, ratele dobânzilor ar putea ajunge la 23% pentru a stopa declinul rublei, iar băncile se confruntă cu o stare fragilă. Creșterea PIB-ului rusesc este prognozată să fie de doar 0,5-1,5% în 2025.

Cu toate că Ucraina reușește să avanseze pe mai multe fronturi economice, provocările abundă. Războiul continuă să escaladeze, iar resursele interne sunt diminuate. Potențiala influență a președintelui ales al SUA, Donald Trump, reprezintă o altă incertitudine pentru viitorul economic al țării.

În iulie 2023, Rusia a refuzat să prelungească inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, determinând Ucraina să își creeze un coridor maritim propriu, susținut de o campanie de descurajare maritimă. Această inițiativă a permis reluarea transporturilor de cereale, metale și minerale – aceste ultime fiind al doilea cel mai important export ucrainean.

Împreună cu asistența occidentală, Ucraina a reușit să reziste presiunilor economice rusești. Totuși, economia sa suferă din cauza lipsurilor de energie, resurse umane și finanțare. Recent, Ucraina a crescut cu aproape un sfert capacitatea de import de energie electrică din Uniunea Europeană, ajungând la 2,1 GW. Guvernatorul Băncii Naționale a Ucrainei, Andrii Pișnii, a declarat: „Se estimează că reparațiile la rețeaua electrică vor menține deficitul mediu de energie electrică la 6% din cererea totală în 2025 și la 3% în 2026.”

Deficitul de forță de muncă reprezintă o altă provocare semnificativă. De la începutul războiului, mobilizarea și migrația au redus forța de muncă cu peste o cincime, la 13 milioane de persoane. Numărul locurilor de muncă vacante a crescut la 65.000 pe săptămână, comparativ cu doar 7.000 în primele săptămâni ale conflictului. Dacă în 2021 se înregistrau în medie două cereri pentru fiecare post vacant, acum sunt doar 1,3.

Provocările economice continuă să afecteze și companiile ucrainene. Costurile în creștere au redus profiturile, iar companiile care deservesc piața internă au fost nevoite să transfere o parte din aceste costuri consumatorilor, ceea ce contribuie la inflație. Cu toate acestea, exportatorii nu își permit acest lux.

Guvernul ucrainean se confruntă cu un deficit bugetar ridicat, estimat la 20% din PIB în 2025. În mare parte, acest deficit, echivalent cu 38 de miliarde USD, va trebui acoperit prin finanțare externă.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro